Afetler tarihimize 6 Şubat depremleri olarak giren ve akabinde boyutları ortaya çıktığında “asrın felaketi” olarak tescillenen, etkili olduğu 14 milyon civarında nüfusun yaşadığı 11 ilimizde elli bine yakın vatandaşımızın hayatını kaybetmesine, yüz bini aşkın insanımızın yaralanmasına, üç milyona yakın insanımızın evinin, iş yerinin yıkılmasına yol açan 7.7 ve 7.6’lık büyük sarsıntılardan, sonrasında Türkiye’deki siyasetin fay hatları da bir hayli etkilendi.
Felakete konu illerin hepsinin birbirine komşu, sınırdaş olması, bu illerden birbirlerine yardımı da, yardımlar için lojistik imkanlarını da bir hayli zorlaştırdı.
Afet hazırlık planlarında birbirlerinden takviye projeksiyonları yapılan illerin hepsinin aynı anda aynı derecede olmasa da depremin etkisine maruz kalması kuşkusuz ki, acil müdahale konularında büyük sorunlar çıkardı. Özellikle depremlerin ilk 72 saatinde çok önemli olan arama kurtarma faaliyetleri; yıkılan binaların çokluğu, kimi yerlerde yolların ulaşıma elverişliliğini yitirmesi, uzman ekiplerin, gerekli iş makinaları ve ekipmanların bölgeye intikali süreçlerinde aksamalara neden olsa da insanlarımızın büyük çabası ve özverisi ile muazzam neticeler verdi.
Marmara bölgemizi etkileyen 1999 depremlerinden alınan dersler neticesinde oluşturulan AFAD, yeniden yapılandırılan Kızılay, Türk Silahlı Kuvvetleri, jandarma, emniyet ve asayiş güçleri, belediyeler, sivil toplum kuruluşları eliyle örgütlenen yapılar, gönüllüler depremin ilk anından itibaren hummalı bir çalışma temposu ile afet bölgelerine akın etti, çalışmalar yürüttü...
Devamını Kriter sitesinde okumak için tıklayın: Deprem ve Siyasette Fay Hatları: Millet İttifakı’nın Duruşu…