Sohbet Karbuz, Doğu Akdeniz doğal gazının karşı karşıya olduğu temel ticari, teknik, yasal ve politik zorluklara genel bir bakış sunmakta ve bunların üstesinden gelmek için olası yollar önermektedir. Hukuki açıdan Ayfer Erdoğan’ın makalesi, bölgedeki ana aktörlerin bakış açılarını analiz ederek uyuşmazlıkları incelenmektedir. Sertaç Hami Başeren’in yazdığı yorum ise uluslararası hukuka atıfta bulunarak bunların gerekçelerini özellikle Türkiye’nin eylemlerine odaklanarak gözden geçirmektedir. Ayrıca Yücel Acer, Türkiye’nin bölgedeki deniz sınırlamasına ilişkin kapsamlı bir yasal yaklaşım geliştirdiğini savunmaktadır.
Bununla beraber Nurşin Ateşoğlu Güney ve Vişne Korkmaz’ın araştırma makalesi, ABD’nin başlattığı Abraham Anlaşmalarının bölgesel jeopolitik üzerindeki öngörülen etkisini araştırırken, Muhammad Soliman Alzawawy’nin yorumu, yeni Amerikan Başkanı Joe Biden’ın Doğu Akdeniz’e yönelik dış politikasında izleyeceği rotayı ve farklı senaryoları öngörmeyi amaçlamaktadır. Son olarak Galip Emre Yıldırım Fransa’nın Türkiye’yi ‘dış düşman’ olarak tanımlamasının, Akdeniz doğal gaz rezervlerine ilişkin önceki siyasi ve ekonomik endişelerini yansıttığını savunmaktadır.
Doğu Akdeniz’e odaklanan bu yedi parçanın yanı sıra, Inderjeet Parmar, Marwan Kabalan, Nikolay Kozhanov ve Ramazan Erdağ’ın yazmış olduğu Türkiye, Rusya, Körfez ve uluslararası siyaset ile ilgili farklı konuları kapsayan bir dizi yapıcı eserlerlerinin değerli katkılarıyla dergimizi zenginleştirmektedirler.
Okurlarımızın Insight Turkey’nin bu sayısını bilgilendirici ve aydınlatıcı bulacağına inanmaktayız!