Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 41. sayısı çıktı.
Türkiye yoğun bir ayı geride bıraktı. Her gün yeni bir gelişmeyle karşı karşıya kalıyoruz. Bütün bu olanları kapsamlı bir şekilde sunmak için çaba gösteriyoruz.
Türkiye hem bölgesel hem de küresel anlamda iddialarını dile getiriyor ve bu iddialara uygun şekilde hareket ediyor. Bunun son örneğini Libya ile imzalanan mutabakatta gördük. Doğu Akdeniz’de Türkiye karşıtlarının kurmaya çalıştığı oyun bozuldu. Türkiye oyunun kurallarını değiştirdi. Yine NATO Zirvesi öncesi Fransa ile yaşanan polemik Türkiye’nin her seviyede ve alanda çıkarlarını koruyacağının göstergesi. Bazı aktörler bunun farkına varmışken bazıları ise direnmeye devam ediyor. Bütün bu mücadelelerin yanında depremle sarsılan Arnavutluk’a da Türkiye ilk yardım elini uzatan ülkelerden biri oldu. Bu anlamda Ankara garip ve mazlumun yanında kibirli ve mütekebbirin karşısında durmaya devam edecek.
Bu ay Kriter dış politika ağırlıklı. Hem Türk-Amerikan ilişkileri hem de NATO Zirvesi odak noktamız. Nurşin Ateşoğlu Güney, Kemal İnat, Kadir Üstün, Bora Bayraktar, Hakan Çopur ve Tuncay Kardaş bu bölümün yazarları arasında yer alıyor. Söyleşi bölümümüzde Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Kireçci ile son dönem Türk dış politikasını konuştuk.
İç siyasette bu aya damgasını vuran gelişme CHP ve Kemalizm tartışmaları oldu. Nebi Miş, Cengiz Alğan, Yunus Şahbaz ve Asım Öz son günlerdeki gelişmeleri farklı yönlerden ele aldı. Kitaplık bölümünde Mehmet Akif Memmi CHP’yi karıştıran kitabı yazdı. Ayrıca Baki Laleoğlu İYİ Parti’deki kafa karışıklığını, Mustafa Şen Diyarbakır annelerini ve Tarık Dağlı Etnospor Kültür Festivali’ni yazdı.
Ekonomi alanında da gündem yoğundu. 2020 hedeflerini Nurullah Gür kaleme alırken Doğu Akdeniz’deki enerji mücadelesini Yunus Furuncu, Demir İpek Yolu’nu ise Deniz İstikbal değerlendirdi.
Suriye’deki gelişmelere yine geniş bir yer ayırdık bu sayıda. Sabir Askeroğlu Rusya perspektifini, Nuri Salık Suriye’nin geleceğini, Abdurrahman Mustafa geçici hükümetin hedeflerini İbrahim Alboğa Avrupa’nın Suriye hedefini, Çağatay Güler ülkedeki enerji kaynaklarının durumunu, Kutluhan Görücü İdlib’i, Vehbi Baysan ise göç unsurunu kaleme aldı.
Terörle mücadele konusunda Abdurrahman Babacan Türkiye’nin DEAŞ’la mücadelesini inceledi. Ümit Tetik ise YPG/PKK’nın diğer aşırı sol gruplarla ilişkisini yorumladı.
Bölgemizde birçok ülkede insanlar sokaklarda çeşitli eylemlerle taleplerini dile getiriyorlar. Irak’taki gösterileri Emrah Kekilli ve Osman Riyad analiz ederken Hakkı Uygur ise bölge genelindeki eylemlerin mezhep çatışması tartışmasının içini boşalttığı yönündeki değerlendirmeyi kaleme aldı.