SETA > Yorum |
Çay Bardaklı Bahçeli' Fotoğrafının Anlamı

‘Çay Bardaklı Bahçeli' Fotoğrafının Anlamı

Görünen o ki Ahmet Hakan Coşkun'un eski İslamcılığı ‘din bilgisi açısından' Hürriyet'e pek bir şey katmamış. Doğan Grubu din bilgisi konusunda hala en cahil medyalardan birisi olarak yoluna devam ediyor.

Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin Ahmet Hakan Coşkun’a verdiği röportaj geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinde yayınladı. Röportajın içeriği büyük ölçüde seçim sonrası devam eden koalisyon sürecine ilişkindi. Bahçeli’nin AK Parti’ye ve CHP’ye verdiği mesajlar ön plana çıkartılmıştı. Bununla birlikte Bahçeli’nin Röportajını Hürriyet’in sosyal medya versiyonundan veya internet sitesinden okuyanların dikkatini çeken başka bir nokta daha oldu. MHP lideri, Oruç tutuyor olmasına rağmen gazete tarafından kullanılan fotoğrafla Oruç tutmayan birisi olarak sunulmuş oldu. Gelelim detaya. Röportaj için kullanılan iki fotoğraftan birinde röportajın gündüz yapıldığı izlenimini veren geniş açılı bir atmosfer vardı. Devamında kullanılan fotoğrafta ise Devlet Bahçeli’nin elinde çay bardağı bulunuyordu. Bu fotoğraf basılı gazetede kullanılmış fakat Bahçeli’nin elindeki çay bardağı spot cümleyle kamufle edilerek ‘bardak’ bağlamında oluşacak eleştiri giderilmişti. Gün içinde okuyuculardan gelen tepki üzerine çay bardaklı Bahçeli fotoğrafı da internetten çıkartıldı. Burada Hürriyet’in bu pratiğiyle ilgili iki temel soru sorulabilir.

1-Bu fotoğraf röportaj esnasında çekilmemiş olmasına rağmen bilinçli bir şekilde mi tercih edildi?

2-Bu fotoğraf hiçbir kasıtlı amaç güdülmeden yanlışlıkla mı kullanıldı?

MHP'YE VERİLEN MESAJ

Hürriyet yönetimi, internet sitesinden bu fotoğrafı kaldırdıktan sonra fotoğrafın yanlışlıkla kullanıldığına dair açıklama yaptı. Fotoğrafı çeken muhabir de twitter hesabından fotoğrafın Ramazan’dan önce yapılan bir başka röportaj esnasında çekildiğini ve yayın kurulu tarafından arşivden alınarak kullanıldığını belirtti. Ramazan Ayı’nda olduğumuza göre Hürriyet gibi yılların tecrübesine sahip, merkez medyanın amiral gemisi niteliğindeki bir gazetenin böylesine kritik bir koalisyon sürecinde MHP gibi kilit bir parti lideriyle ilgili doğrudan seçmen zihnini etkileyebilecek bir uygulamayı yapması, medyada haber süreçlerini bilenler için tartışılabilir bir durum ortay çıkarttı. Birinci sorunun cevabına göre Hürriyet gazetesi, bu fotoğrafı bilinçli bir şekilde kullandı. Ayrıca aynı fotoğrafın gazetede kamufle edilerek internet gazetesinde ise olduğu gibi yayınlanması fotoğraf üzerinde belirli bir çalışmanın yapıldığına işaret ediyor. Röportaj esnasında çekilen fotoğraflar yerine eskiden yapılan röportaj esnasındaki fotoğrafların kullanılması da izaha muhtaç. Öte yandan gazetedeki fotoğrafı kamufle etmeyi düşünenler ile internet versiyonundaki fotoğrafı olduğu gibi yayınlayanların da Ramazan Ayı’nda olduğumuzdan haberleri var-mış gibi bir izlenim doğuyor.

AÇIK BİR MANİPÜLASYON

Bu yüzden MHP liderinin Oruç tuttuğu bilinmesine rağmen Ramazan günü oruç tutmuyor izlenimi oluşturacak şekilde fotoğrafının kullanılması açık bir manipülasyon olarak değerlendirilebilir. Gazetenin satış rakamı 300 bin civarında fakat internetin ulaştığı kişi sayısı milyonlarla ifade edilebiliyor. Üzerinde tartışma olan bir konunun yayılma alanıysa çok daha geniş. Dolayısıyla bu fotoğrafı görenlerin hafızasına kazınan ‘Oruç tutmayan Bahçeli’ görüntüsü uzun süre kalıcı olabilir. Salt sosyal medya mecralarından beslenen okuyucu için bu fotoğrafın farklı ortamlarda MHP’ye karşı kullanılacağını söylemek ve Bahçeli imgesinin bu fotoğrafla epey bir süre anılması de mümkün görünü

İlgili Yazılar
İnanca Saldırı
Yorum
İnanca Saldırı

Kasım 2024