SETA > Dijital Medya |
Kriter in Eylül Sayısı Çıktı Afganistan'da Yeni Dönem

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afganistan'da Yeni Dönem

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 60. sayısı çıktı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 60. sayısı çıktı.

Afganistan merkezli gelişmeler, bir yönüyle ABD’nin küresel politikasını ve ittifak ilişkilerini etkilerken, bir yönüyle Afganistan’ın ve bölgenin yeni dönemdeki istikrarını, bir yönüyle de dış ve güvenlik politikasında çok sayıda meydan okumaya etkili bir şekilde mukabele eden Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Nitekim Afganistan’da Ağustos ayında yaşanan hızlı gelişmelerin ardından “İkinci Taliban dönemi” olarak adlandırabileceğimiz ve içinde birçok belirsizliği barındıran yeni bir dönem başladı. Öte yandan pandeminin dünya genelindeki etkisi henüz tam olarak ortadan kalkmamış olsa da aşı tedariki ve aşılama konusunda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye’de Eylül ayında okullar yüz yüze eğitime açılıyor.

Bu sayıda Türkiye’de pandemi döneminde eğitimde aldığı önlemleri ve yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile konuştuk. Özer, pandemi döneminde yüz yüze eğitimin yanı sıra eğitim sisteminin dayandığı temel felsefe, eğitimde fırsat eşitliği, mesleki eğitimin durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Müberra Emin de okulların yüz yüze eğitime açılması ve eğitimde telafi döneminin analizini yaptı.

Uzunca bir süre konuşmaya devam edeceğimiz Afganistan dosyasında bölge ülkelerinin politikaları üzerinde durduk. Türkiye’nin Afganistan politikasını Merve Seren, ABD’nin Afganistan politikasını Ufuk Sözübir, İran’ın Afganistan politikasını Mustafa Caner, Çin’in Afganistan politikasını Yusuf Emre Koç, Rusya’nın Afganistan politikasını Mehmet Çağatay Güler ve Pakistan’ın Afganistan politikasını Muhammed Yaseen Naseem kaleme alırken, Deniz İstikbal Afganistan’ın ekonomi politiğini değerlendirdi.

Her ne kadar Afganistan özelinde tartışmalar yoğunlaşsa da Amerikan dış politikasındaki yeni yönelimler de önemli. Bu noktada 11 Eylül saldırılarının 20. yıldönümünde Kadir Üstün ABD dış politikasındaki süreklilik ve değişimi; Talha Köse ise bu değişimin sonuçlarını yorumladı.

Türk savunma sanayiinin giderek artan etkisini Ahmet Alemdar IDEF 2021 izlenimleri üzerinden aktarırken, Rıfat Öncel de Türk savunma sanayii ihracatındaki trendleri ve gelişmeleri örnekler üzerinden yorumladı. Zafer Meşe ise Almanya’da Eylül ayının sonunda düzenlenecek seçimleri ve muhtemel sonuçlarını anlattı.

Afganistan’da yaşanan gelişmelerle birlikte sınır güvenliği ve düzensiz göç konusu ön plana çıktı. Bilgehan Öztürk, Türkiye’nin sınır güvenliğini, Zeliha Eliaçık göç siyasetinin farklı yönlerini, Hazal Duran ise göçmen meselesinin Türk iç siyasetteki yansımalarını Kriter için kaleme aldı. Nebi Miş’in yazısı ise siyasi partilerin geleceğini, seçim sistemi üzerinden analiz ediyor.

Son dönemde hakikat, dezenformasyon ve sosyal medya üzerindeki tartışmalardan hareketle Ali Yaşar Sarıbay siyasette hakikat sonrası dönemin etkisini, Cüneyt Polat sosyal medya üzerinden doğru ve yalan haber arasındaki ayrımı, Kenan Kıran ise sosyal medyanın nasıl tehlikeli bir silah olarak kullanıldığını Kriter okuyucuları için yazdı. Murat Yılmaz 12 Eylül darbesinin siyasete etkisini, İhsan Aktaş da Millet İttifakı’nın HDP ile ilişkisini yorumladı.

Ekonomi dosyasında Fahri Yavuz iklim değişikliği ile gıda enflasyonu arasındaki ilişkiyi ele alırken, kripto para konusunda bilinmeyenleri Filiz Eryılmaz; kripto paraların vergilendirilmesini ise Mehmet Yüce kaleme aldı.

.


Etiketler »  

İlgili Yazılar
2024'te Türkiye
Kitap
2024'te Türkiye

Aralık 2024

2022 de Türkiye
Kitap
2022’de Türkiye

Aralık 2022