Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 74. sayısı çıktı.
Giderek yaklaştığımız 2023 seçimleri, her geçen gün gündemde kendine daha fazla yer buluyor. Seçim çalışmaları, partilerde ve en önemlisi ittifaklardaki hareketliliği de artırıyor. Cumhur İttifakı, gelecek yüzyılın Türkiye’si için Türkiye Yüzyılı vizyonunu kamuoyu ile paylaşırken, muhalefet tarafında ise altılı masa tartışmaları ve belirlenemeyen aday sorunu devam ediyor.
Kriter olarak bu ay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonunu başlıklar halinde ele aldık. Vizyon çalışmasındaki etkili aktörlerden, AK Parti seçim kampanyasının da başında olan Prof. Dr. Ertan Aydın ile 2023 seçimlerine giden yolu ve Türkiye Yüzyılı vizyonu bağlamında iletişim ve siyaset stratejilerini konuştuk.
Nebi Miş, Türkiye Yüzyılı çerçevesinde iktidar ve çok başlı muhalefet kanadını karşılaştırmalı olarak değerlendirirken, ittifakların söylemlerini ve yaptıkları çalışmaları mukayese etti. Türkiye Yüzyılı vizyonunun bugün değil yıllardır planlanarak oluşturulduğunu Hamit Emrah Beriş anlatırken, Abdurrahman Babacan, dünyadaki ve Türkiye’deki siyasi, ekonomik kırılmaları, Türkiye Yüzyılı’nın ortaya koyduğu zorunlu değişim üzerinden analiz etti. Vizyon kapsamında, Türkiye’nin en derin yaralarından bir olan ve kamuoyunun ortak isteği olan yeni anayasa gerekliliğini Cem Duran Uzun dile getirirken; dış politikada belirlenen stratejinin, Türkiye Yüzyılı ile nasıl şekilleneceğini Murat Yeşiltaş, kriz anlarında arabulucu olarak aranan ve öncü kabul edilen Türkiye’nin duruşunu ise Talha Köse kaleme aldı. Devlet olarak güçlü adımlar atmanın temel gerekliliklerinden olan savunma sanayiinin, bağımlılıktan kurtulma ve otorite boşluklarını doldurmadaki rolünü Rıfat Öncel, taviz verilmeyen terörle mücadele ayağını ise Can Acun tüm boyutlarıyla aktardı.
Mehmet Emin Birpınar ve Ersin Gürtepe yeşil dönüşümün gerekliliğinin farkında olan Türkiye’nin bu doğrultuda attığı adımların, Türkiye Yüzyılı’nda ülkeye kazandıracaklarına dair kapsamlı bir çerçeve sundu. Türkiye Yüzyılı’ndaki, değişen nesil ve toplumda ailenin önemini Nursem Keskin Aksay, kadın boyutunu Meryem İlayda Atlas, gençlik boyutunu ise Erol Erdoğan tüm kapsamıyla masaya yatırdı. Vizyonun dijitalleşme yüzyılındaki Türkiye adımlarını Cenay Babaoğlu, geçtiğimiz yirmi yılda hayata geçirilen politikalarla Türkiye’nin ulusal düzeyde ulaşım ve iletişim altyapısını nasıl tamamladığını Yenal Göksun, inovasyon ve AR-GE çalışmalarının bugünkü durumunu da Gloria Shkurti Özdemir detaylandırdı.
Salgın ve savaş sonrası değişen dengelerle enerji, gıda, ekonomi politikalarının önemi, ülkeler için farklı bir boyut kazandı. Büşra Zeynep Özdemir Türkiye Yüzyılı projesinde de yer alan enerji politikasını, yenilenebilir enerji ve sondaj çalışmalarını yeni gelişmeler ışığında ele alırken, Türkiye’nin tarım politikasını Fahri Yavuz, altyapı çalışmaları sonrası planlarla oluşturulan makro vizyonu Bilal Bağış, kalkınmanın değişen boyuttaki dönüşümünü Yunus Şahbaz irdeledi.
Türkiye’nin turizm için yüksek potansiyelini ve yapılacak doğru yatırımları Deniz İstikbal, geleceğe yatırımın en önemli adımı olana yetişmiş insana nasıl ulaşacağımızı Nihat Erdoğmuş, Türkiye Yüzyılı’nın sosyal politikalarını ise Faruk Taşçı kaleme aldı.