21 AÄŸustos'ta Esed yönetiminin DoÄŸu Gota'da kimyasal silah kullanmasıyla Suriye krizi yeni bir safhaya girmiÅŸ oldu. Uluslararası bir müdahale ihtimali gündeme oturuverdi. Suriye Baas rejimi 2.5 yıldır devam etmekte olan isyanın neredeyse bütün kırılma anlarını bizzat kendisi belirledi. Ä°syanın başından beri Suriye'ye dair küresel havanın ana belirleyici unsurları ilgisizlik ve duyarsızlık oldu. Baas yönetimi küresel hareketlenmeyi BMGK'de Rusya ve Çin'e yaslanarak yönettiÄŸini, bölgesel anlamda ise krizin yayılması ihtimaline yatırım yaparak iktidarını teminat altına aldığını düÅŸünüyordu. Stratejisi oldukça basit bir yol haritasına yaslanıyordu: Suriye krizini kimsenin 'bulaÅŸmak' istemeyecek kadar kanlı ve karmaşık bir hale getirmeye çalıştı. Bu hedefine Suriye'de ağır bir insan maliyetine raÄŸmen büyük ölçüde ulaÅŸtı.
Türkiye'nin aylar süren diplomatik çabalarına, mali yardım tekliflerine, mütevazı demokratikleÅŸme adımları atması tavsiyelerine, sivil göstericilere silahlı müdahale yapmaması telkinlerine Baas rejimi hep kulak tıkadı. Ä°syanın başından beri olabilecek en kötü senaryoyu her seferinde istisnasız tercih etti. Sonuçta 2011 baÅŸlarında basit bir demokratikleÅŸme paketi ile ülkesini serbest seçimlere götürüp, o zamanın atmosferiyle, kuvvetle muhtemel, demokratik olarak seçilmiÅŸ ilk baÅŸkan olma ihtimalini Esed elinin tersiyle itti.
Baas yönetimi bugün ise oldukça ucuz bir propaganda diline sarılmış durumda. 'Emperyalist dış müdahale' uyarıları yapıp duruyor. Bu uyarıların bölgede belli bir karşılığının olacağı muhakkak. Ama ÅŸu unutulmamalı, Suriye'ye ilk dış müdahale bizzat Esed tarafından Ä°ran ve Rusya krize dahil edilerek yapıldı. Düzenli ordusu çökünce, Åžebbihalar elinde kanlı süreç derinleÅŸince iÅŸin içerisine yine dışarıdan Hizbullah ve El-Kaide de Esed'in umursamaz politikaları sebebiyle girdi. Dolayısıyla bugün Suriye'de süreci kanlı hale getiren dinamiklerin başında zaten Esed'in dış mihrakları iÅŸtahlı bir ÅŸekilde davet etmesi oldu. Åžimdi olan yeni dış mihrakların vekalet savaşını aÅŸacak ÅŸekilde doÄŸrudan Suriye'ye müdahale etme ihtimali.
Son iki senedir Esed'in katliamlarına raÄŸmen sessizliÄŸini koruyan bütün küresel aktörler, Baas rejiminin bütün sınırları zorlayarak kimyasal silah kullanmasıyla hareketlendiler. Bu noktada eÄŸer bir dış müdahale olacaksa bunun en baÅŸat müsebbibi Esed'den baÅŸkası olmayacak. AdetaIrak iÅŸgali sırasında Neocon aktörler ne kadar iÅŸtahla Irak iÅŸgalini hazırladılarsa, Esed-Rusya-Ä°ran ekseni de aynı siyasi körlükle Suriye'ye müdahalenin zeminini hazırladılar. Amerika'nın Arap isyanlarıyla beraber bölge vizyonu neredeyse kaotik bir hal almışken Suriye'ye yapacağı müdahaleden bir yol haritası çıkma ihtimali zor. Kaldı ki mahiyeti ve ÅŸartları ne kadar farklı olursa olsun 'Irak travması' hem Amerika hem de bölge için Suriye müdahalesi sırasında da sıcaklığını korumaya devam edecek.
Suriye krizi en başından beri bir yönüyle karmaşık bir vekâlet savaşıydı aslında. Ä°çinde mezhepçiliÄŸin, bölgesel hesapların, Ä°srail'in yoÄŸun bir ÅŸekilde yer aldığı bir krizdi. Türkiye'nin bu krizden uzak durmasını bir çözüm veya çok sofistike bir dış politika önerisi olarak dile getirildiÄŸi düÅŸünülen naif yaklaşımı bir kenara bırakacak olursak; Suriye krizinde pozisyon alamayan Türkiye'nin orta ve uzun vadede II. Kemalist kapanma ile OrtadoÄŸu'da ciddi sıkıntılar yaÅŸayacağı muhakkaktı. Öyle ki I. Kapanma dönemi Türkiye'ye yaklaşık bir asra mal oldu ve en açık ÅŸekilde Suriye krizinde kapasite sorunları ÅŸeklinde kendisini hissettirdi. Türkiye açısından bütün Levant'ı kilitleme, Irak'