Obama'nın bir adım ileri, iki adım geri diye özetlenebilecek, çelişkilerle dolu Ortadoğu söylemi, İslam dünyasına yönelik konuşmalarının inanılırlığına ve güvenilirliğine gölge düşürüyor. Kamuoyu araştırmaları, İslam dünyasında ABD ve Obama yönetiminin imajının hâlâ olumsuz olduğunu gösteriyor. Pew Araştırma Merkezi'nin nisan ayında yedi İslam ülkesinde yaptığı araştırma sonuçları Başkan Obama'nın hâlâ yeterli güveni veremediğini, Türkiye, Mısır ve Pakistan gibi nüfusu büyük ülkelerde olumsuz imajların daha yüksek olduğuna işaret ediyor. ABD'li uzmanlar başta olmak üzere Batılılar, sonuçları şaşırtıcı bulmakta ve ABD yönetiminin iyi anlaşılmadığını düşünmemektedir. Böyle düşünenlerin iki konuyu doğru okuyamadıklarını söylemek mümkün. Birincisi, İslam dünyasındaki siyasi ve sosyolojik gerçekliği doğru okuyamıyorlar, ikincisi ABD yönetimi ve Başkan Obama'nın çelişkili ve zikzaklı çizgisini görmezden geliyorlar.
ABD yönetiminin güven tazeleme çabaları
11 Eylül saldırıları sonrasında terörle mücadele adı altında yürütülen güvenlik eksenli politikalar özellikle İslam dünyasında ABD'ye yönelik tepkileri artırmış, kurgu olduğu sonradan apaçık anlaşılan nedenlerle 2003'te Irak'ın işgali, Türkiye de dâhil İslam ülkelerinde ABD'ye beslenen güveni iyice sarsmıştı. Obama, ABD'nin terör değil İslam'la savaştığı algısının derinleşmeye başladığı bir siyasi atmosferde ılımlı mesajları ile Bush dönemi şahin çizginin geride kalacağını ilan ederek yeni bir dış politika izleyeceği izlenimi yaratmıştı. 7 Nisan 2009'da Ankara'da TBMM'de yaptığı konuşmada söz konusu yeni politikanın ipuçlarını da vermişti. ABD'nin İslam ile değil terör ve aşırılık ile mücadele ettiğinin, İsrail- Filistin çatışmasının adil bir çözüme kavuşturulması için Türkiye ile birlikte çalışacağının altını çizmişti. 4 Haziran 2009'da Kahire'de merakla izlenen konuşmasında "ABD ile İslam dünyası arasında karşılıklı çıkar ve saygıya dayanan yeni bir başlangıç aramağa geldim" demiş ve Filistinlilerin yasal isteği olan onur ve kendi devletlerine sahip olma hakkına sırt çevirmeyeceğini de sözlerine eklemişti. İslam dünyasında kimilerinin mesafeli durduğu ve temkinli yaklaştığı bu ifadeler, Müslüman kamuoyunda genelde olumlu yankı yapmış ve beklentileri artıran bir rol oynamıştı.
Obama çelişkilerini aşamıyor
Her ne kadar Başkan Obama'nın konuşmaları ilk anda bir iyimserlik havası yaratmış olsa da, bunun söylemsel düzeyde kaldığı, sorunların çözümüne yönelik politikalar geliştirilmediği kısa zamanda anlaşıldı. Obama yönetimi cesur adımlar atamadı. Irak'tan çekilme sözü vermesi olumlu karşılandı ancak sürecin uzaması ve Irak işgalinin yarattığı insani kayıplar ve ekonomik çöküntünün tamirine yönelik bir girişim görülmedi. Dahası Irak siyasi bir kaosa doğru sürüklenirken ABD, Afganistan'daki askeri varlığını artırma kararı aldı. İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yeni yerleşimler kurmasına göz yumdu, İsrail'i kınayan BM kararlarını veto etmeyi sürdürdü. Aynı İsrail'in Gazze saldırılarına sessiz kaldı ve dokuz Türk vatandaşının öldürülmesi ilesonuçlanan Mavi Marmara olayında da müttefiki Türkiye'nin beklediği tepkiyi göstermedi. Tunus ve Mısır'daki demokratikleşme ve sivilleşme hareketinin ilk günlerinde ürkek ve çekingen bir politika izledi.Demokrasi ve insan hakları söylemi ile dünya sahnesine "yeniden öncül&