SETA > Yorum |
Cumhur İttifakı nın İstanbul Seçim Stratejisi

Cumhur İttifakı’nın İstanbul Seçim Stratejisi

İstanbul seçimleri üzerinde uzun süredir devam eden tartışmalar YSK'nın nihai kararını açıklaması ile son buldu.

İstanbul seçimleri üzerinde uzun süredir devam eden tartışmalar YSK'nın nihai kararını açıklaması ile son buldu. YSK İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. Her ne kadar YSK gerekçeli kararını açıklamasa da kısa karar metnine göre seçimlerin iptalini iki hususa dayandırdı: Birinci gerekçe sandık kurullarının teşkilinde yasada belirtildiği gibi kamu görevlisi olma şartına uyulmaması olurken ikinci ana gerekçe ise sayım döküm cetvellerindeki usulsüzlükler oldu.

İstanbul'da seçimlerin bu gerekçeler sebebiyle 23 Haziran'da tekrar edilecek olması sonucunda Türkiye yeniden seçim sathına girdi. Bu noktada özellikle Cumhur İttifakı'nı oluşturan AK Partive MHP'nin İstanbul seçim stratejisinin ne olacağı merak ediliyor. Hiç kuşkusuz Cumhur İttifakı'nın geçmiş seçim kampanyalarında da sık sık kullandığı birebir iletişim stratejisi ve halkla temas hususları bu seçimde de ön plana çıkacaktır. Özellikle Ramazan ayı boyunca başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AK Parti'li ve MHP'li isimlerin iftar ve sahurlarda halkla bir araya gelmesi bekleniyor. Bu sayede Cumhur İttifakı'nın İstanbul seçim kampanyasının ayrıntılarını seçmenlerle paylaşması ve beklentilerini birinci elden öğrenmesi amaçlanıyor.

İstanbul seçimlerinde 31 Mart seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olan 10.570.939 seçmen oy kullanabilecek. Bu seçmenlerin yanı sıra aradan geçen sürede oy kullanma hakkı kazanan yeni seçmenler de seçmen listelerine eklenecek. Bu noktada Cumhur İttifakı'nın adayların kampanyasının bir diğer odağını 31 Mart'ta İstanbul'da oy kullanmayan 1.704.325 seçmen oluşturabilir. Zira İstanbul'da oy kullanmayan seçmen sayısı çok yüksek olduğu için katılım oranı yüzde 83,88 ile Türkiye ortalamasının altında kalmıştı. Dolayısıyla 31 Mart'ta sandığa gitmeyen bu kitleyi sandığa götürmek Cumhur İttifakı'nın seçim kampanyasının ana hatlarından birini oluşturabilecektir.

Tablo 31 Mart Seçimlerinde İstanbul İstatistikleri

Cumhur İttifakı'nın bir diğer ortağı olan MHP de İstanbul seçimleri için çalışmalarına başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçim kampanyası boyunca İstanbul'da kalacağını ve kampanyayı bu şehirden yürüteceğini duyurmuştu. Bu minvalde ilk olarak İstanbul'da hemşeri nüfusu bulunan Sivas, Kastamonu, Ordu, Giresun, Tokat, Samsun, Erzurum, Malatya, Trabzon, Sinop, Erzincan, Rize, Kars, Ardahan, Mardin il başkanları ile görüşerek seçim kampanyası süresince farklı gruplara ulaşmada hangi stratejiyi izleyeceğini kararlaştırdı. MHP'nin bu süreçte bir yandan hemşeri dernekleri ile birebir temas halinde kalarak seçmenlere ulaşması diğer yandan da teşkilatlar aracılığıyla saha çalışması yürütmesi bekleniyor.

İttifakların ve siyasi partilerin İstanbul seçim stratejileri birkaç gün içerisinde netliğe kavuşacaktır. 23 Haziran'da 31 Mart seçimlerinde büyükşehir belediye başkanlığı için yarışmış 8 partinin adayları ve 24 bağımsız aday tekrar yarışabilecek olsa da halihazırda bazı adaylar İmamoğlu lehine seçimden çekildiklerini duyurmuştur. Tüm bu gelişmeler seçim dinamiklerinin önümüzdeki birkaç günde daha da netleşmesini sağlayacaktır. Fakat bu noktada en önemli dinamik partilerin yalnızca kendi seçmenlerini konsolide etmeleri değil 31 Mart'ta sandığa gitmeyen 1 milyon 700 bin seçmeni sandığa gitmeye ve kendilerine oy vermeye ikna etmeleridir. Bu kitleye ulaşabilen aday seçimleri kazanmada bir adım öne geçebilecektir.

[Sabah, 11 Mayıs 2019].


İlgili Yazılar
İnanca Saldırı
Yorum
İnanca Saldırı

Kasım 2024