SETA > Dijital Medya |
Perspektif 23 Haziran Seçiminde Yalan Haber ve Dezenformasyon

Perspektif: 23 Haziran Seçiminde Yalan Haber ve Dezenformasyon

Seçimler öncesinde yalan haber yayılımı neden artmaktadır? Dezenformasyon ve yalan haberin yayılması Türkiye’de nasıl şekil değiştirmiştir? 23 Haziran seçimlerine giden süreçte yalan haberler nasıl servis edilmektedir?

PaylaÅŸ
Dosyayı İndir

Toplumun bilgisayar teknolojilerine entegre olmasıyla dezenformasyon ve yalan haberin yayılımı gibi hususlar bireylerin bilgi edinme hakkı önünde engel oluşturmaya başlamıştır. İnternet ve sosyal medya üzerinden yayılan yanlış bilgi ve yalan haberlerin denetlenmesinde uluslararası bir regülasyon mekanizmasının bulunmaması ülkelerin bu husustaki kontrol alanını da daraltmaktadır.

Sosyal medya platformlarını kullanan insan sayısının birçok ülkenin nüfusunu geride bırakması ve milyarlara ulaşması toplumsal etkileşimi artırırken yalan haberlerin de hızlı yayılmasına sebep olmaktadır. Sosyal medyada politik botlar ve suni kamuoyu oluşturma gibi teknikler kullanılarak yayılan yalan haberlerin seçim dönemlerinde sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde seçmen davranışına kastettiği artık bilinen bir gerçektir. Özellikle seçimler öncesinde artış gösteren yalan haber yayılımı ve dezenformasyondaki temel amaç seçmenin oy verme davranışına etki etmektir.

En fazla yalan habere maruz kalan ülkeler sıralamasında Türkiye’nin ilk sırada1 yer aldığı göz önünde bulundurulduğunda kamusal alan oluşumunda demokrasiyi tehdit eden bu gibi durumların ve 23 Haziran...


İlgili Yazılar
İnanca Saldırı
Yorum
İnanca Saldırı

Kasım 2024