Siyaset, Ekonomi ve Toplum AraÅŸtırmaları Vakfı SETA, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkılarıyla Türkiye’nin Gençlik Profili isimli kapsamlı bir araÅŸtırmaya imza attı. 15-29 yaÅŸ aralığındaki 10 bin 174 gencin katılımıyla yapılan araÅŸtırma, Türkiye’de gençlerin barınma, sosyal güvenlik, yabancı dil bilme ve yurtdışına çıkma durumları ile boÅŸ zaman etkinlikleri, beÄŸenileri, zararlı alışkanlıkları, spor yapma durumları ve Gençlik ve Spor Bakanlığından beklentilerini ortaya koyuyor.
TÜRKÄ°YE’NÄ°N EN BÜYÜK GENÇLÄ°K ARAÅžTIRMASI
Gerek örneklemi, gerekse soru skalası bakımından gençlik üzerine yapılan en geniÅŸ ölçekli ve ayrıntılı araÅŸtırma olan çalışma Bekir S. Gür, Ä°brahim Dalmış, Nur KırmızıdaÄŸ, Zafer Çelik ve Nevfel Boz imzasını taşıyor. Türkiye’nin en geniÅŸ çaplı gençlik araÅŸtırmasında öne çıkan bulgular ÅŸu ÅŸekilde sıralanıyor:
- Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalarla kıyaslandığında, bu araÅŸtırmada gençler içerisindeki öÄŸrenci yüzdesinin (%42,3) daha fazla olduÄŸu gözlenmiÅŸtir. Bunun temel nedeni, son yıllarda, hem ortaöÄŸretimde hem de yükseköÄŸretimde okullaÅŸma oranlarının artmasıdır.
- Katılımcıların sürekli ikamet ettiÄŸi yerler sırasıyla, anne-baba yanı (%63,7), eÅŸiyle kendi evi (%20,6), bekâr ve kendi evinde (%5,1), bekâr arkadaÅŸlarıyla birlikte (%5,1)’dir. Özel yurtta, KYK ve üniversite yurdunda kalanların oranı %3,5’tir. Buna ek olarak, aÄŸabey, abla, kardeÅŸ ve diÄŸer akraba yanında kalanlar ise %2,1’dir.
- Katılımcıların yaklaşık beÅŸte biri, hiçbir sosyal güvenlik kurumundan yararlanmadıklarını belirtmiÅŸtir.Hiçbir sosyal güvencesi olmayan gençlerin, yaÅŸama daha etkin katılmaları açısından önemlidir. EÄŸitim sürecinin dışında olan gençlerin neden sosyal güvenlik kapsamında olmadıklarına yönelik ayrıntılı araÅŸtırmaların yapılması gereklidir. Çünkü bu araÅŸtırma bulgularına göre, iÅŸsiz olmayan bazı gençlerin de sosyal güvencesi yoktur.
- Katılımcıların çoÄŸunluÄŸu yabancı dil bilmediÄŸini ifade etmiÅŸtir. Dahası, yabancı dil bilme oranlarındaki bu düÅŸüklük, bölgeler arası ciddi farklılıklar göstermektedir. Özellikle DoÄŸu Anadolu bölgesindeki katılımcılar, diÄŸer bölgelerdeki katılımcılara göre, daha az oranla yabancı dil bilmektedirler. Bununla birlikte, yabancı dil bilenlerin oranı, eÄŸitim düzeyine paralel bir ÅŸekilde artmaktadır. Katılımcıların bildikleri diller içerisinde en çok bilinen dil Ä°ngilizcedir. Almanca, Arapça, Rusça ve Fransızca gibi bazı diller de çok daha az oranda bilinmektedir. Bunların dışında kalan diller ise ya çok az kiÅŸi tarafından bilinmekte ya da hiç bilinmemektedir. Yabancı dil bilme oranlarının düÅŸüklüÄŸü, gençlerin dünyayla bütünleÅŸmelerinin önünde bir engel olarak görünmektedir.
GENÇLERÄ°N SADECE 10’DA BÄ°RÄ° YURT DIÅžINA ÇIKMIÅž
- Katılımcılar arasında ÅŸimdiye kadar yurtdışına çıkmış olanların oranı %10,5’tir. Bu oran, Avrupalı ve Amerikalı gençlerin yurtdışına çıkma oranlarıyla kıyaslandığında oldukça düÅŸüktür. Dahası, yurtdışına çıkma durumu bölgelere, cinsiyete, yaÅŸa, medeni duruma ve eÄŸitim düzeyine göre farklılaÅŸmaktadır. Akdeniz (%14,3), Ä°stanbul (%12,5), Marmara (11,9) ve Ege (%10,3) bölgelerindeki katılımcılar, Karadeniz (%8,4), Ä°ç Anadolu (%9,5) ve DoÄŸu Anadolu (%6,9) bölgelerindeki katılımcılara kıyasla daha fazla yurtdışına çıkmışlardır. Ayrıca, erkeklerin yurt dışına çıkma oranı, kadınların oranının iki katından fazladır. Son olarak, yaÅŸ ve eÄŸitim düzeyi arttıkça, yurtdışına çıkma oranları artmaktadır.
- Yurtdışına çıktığını belirten katılımcıların en çok gittikleri ülkeler, sırasıyla; Almanya, Kıbrıs, Amerika, Fransa, Bulgaristan, Suriye, Ä°ngiltere, Rusya, Irak ve Hollanda gibi ülkelerdir. Katılımcıların yurtdışına çıkma amaçlarının başında turistik nedenler (%59) gelmektedir. Bunu, iÅŸ (%20,7) ve eÄŸitim (%14,4) nedenleri izlemektedir.
TELEVÄ°ZYON EN SIK KULLANILAN ETKÄ°NLÄ°K ARACI
- Katılımcıların boÅŸ zamanlarında en sık yaptıkları etkinlik, televizyon izlemektir (%56,8).Buna ek olarak, katılımcıların %40,8’i kitap, dergi, gazete okuma, %37,2’si internette sosyal medya aÄŸlarına katılma, %29,6’sı spor yapma, %15,6’sı tiyatroya, sinemaya ve konsere gitme, %13,4’ü ise kıraathane ve kafe gibi mekânlarda arkadaÅŸlarla buluÅŸmayı tercih etmektedirler.
- Katılımcıların televizyonda en çok izledikleri program türü, yerli dizilerdir. Yerli dizilerden sonra en çok izlenen program türleri, haber bültenleri ve haber programları; spor programları; belgeseller; müzik, eÄŸlence güldürü ve talk show programları ile yabancı filmlerdir. Katılımcıların televizyonda en çok beÄŸendikleri beÅŸ dizi sırasıyla; Kurtlar Vadisi (%15,7), Öyle Bir Geçer Zaman Ki (%9,3), Kuzey ve Güney (%8,1), MuhteÅŸem Yüzyıl (%6,9) ve Adını Feriha Koydum (%4,4)’dur.
BAÅžBAKAN ERDOÄžAN EN ÇOK HAYRANLIK DUYULAN KİŞİ
- Siyaset, sanat, eÄŸitim ve edebiyat gibi alanlarda hayranlık duydukları birinin olup olmadığı yönünde sorulan soruya, katılımcıların yaklaşık yarısı (%45,9), olumlu yanıt vermiÅŸtir. Olumlu yanıt verenlere açık uçlu bir ÅŸekilde bu kiÅŸinin kim olduÄŸu sorulmuÅŸtur. Katılımcıların bu soruya verdikleri yanıtlar; bölge, cinsiyet, yaÅŸ ve eÄŸitim düzeyine göre farklılaÅŸmaktadır. Recep Tayyip ErdoÄŸan, bütün deÄŸiÅŸkenlere göre ve toplamda, katılımcıların en çok hayranlık duyduÄŸu isimdir. Sonuçlarda dikkat çeken önemli bir diÄŸer bulgu ise katılımcıların belirttikleri ilk on isimde bir kadının yer almamasıdır.
EN ÇOK POP MÜZÄ°K DÄ°NLENÄ°YOR
- Katılımcıların en çok dinledikleri müzik türü, yerli (%52,4) ve yabancı (%22) poptur. Bu türleri, arabesk (%21,9), Türk halk müziÄŸi (%21,8), rock (%14) ve Türk sanat müziÄŸi (%10,3) izlemektedir.
GENÇLERÄ°N ÜÇTE BÄ°RÄ° GAZETE OKUMUYOR, DERGÄ° OKUYANLARIN ORANI YÜZDE 12
-
Katılımcıların yaklaşık üçte biri, gazete okumamaktadır. Bu durum, genel olarak toplumun okuma alışkanlığının düÅŸük olmasıyla iliÅŸkili olabileceÄŸi gibi, haber ve eÄŸlence ihtiyacının baÅŸka kanallardan (örn. görsel basın) karşılanmasıyla da iliÅŸkili olabilir. Katılımcıların gazete okuma sıklığı; bölgelere, cinsiyete, yaÅŸa, medeni duruma ve eÄŸitim düzeyine göre farklılaÅŸmaktadır. ÖrneÄŸin, erkekler, kadınlara göre daha fazla gazete okumaktadırlar. Ayrıca, yaÅŸ ve eÄŸitim düzeyi arttıkça düzenli gazete okuma sıklığı artmaktadır. Katılımcıların en çok beÄŸendiÄŸi beÅŸ gazete, sırasıyla ÅŸunlardır: Posta, Sabah, Zaman, Hürriyet ve Habertürk.
-
Katılımcıların sadece yaklaşık onda biri (%12), düzenli olarak takip ettikleri bir dergi olduÄŸunu belirtmiÅŸtir.Düzenli dergi takip eden katılımcıların en çok takip ettikleri beÅŸ dergi sırasıyla ÅŸunlardır: Trendy (%13,7), Sızıntı (%11,1), Uykusuz (%4,8), Bilim ve Teknik (%4,5) ve Semerkant (%3,9). Katılımcıların okumayı en çok sevdiÄŸi beÅŸ kitap türü sırasıyla; roman (%39,6), macera (%11,7), dini kitaplar (%5,9), aÅŸk (%5,8) ve tarihi (%5,2) kitaplardır. Katılımcıların sadece %3,1’i kitabı elektronik olarak okumayı tercih ettiÄŸini söylemiÅŸtir. Bu sonuç, gençlerin elektronik kitapla yeterince tanışık olmamaları ve bu kitapları okumayı saÄŸlayan araçları kullanmamalarıyla iliÅŸkili olabilir.
GENÇLERÄ°N 5’TE BÄ°RÄ° Ä°NTERNET KULLANMIYOR
- Katılımcıların beÅŸte biri (%20,4), internet kullanmadığını ifade etmiÅŸtir. Katılımcıların internet kullanma durumu, bölgeye, cinsiyete, yaÅŸa, medeni duruma ve eÄŸitim düzeyine göre farklılaÅŸmaktadır. ÖrneÄŸin, bütün bölgeler içerisinde en az internet kullanan bölge, DoÄŸu Anadolu’dur. Bu sonuç, bölgenin genel kalkınmışlık düzeyi ile iliÅŸkilendirilebilir. Ayrıca, kadınlar erkeklere nazaran daha az internet kullanmaktadırlar. Buna ek olarak, evli olanlar diÄŸer gruplara göre, en az internet kullanan gruptur. Son olarak, yaÅŸ arttıkça internet kullanım oranı azalmakta, eÄŸitim düzeyi arttıkça ise internet kullanım oranı artmaktadır.
- Ä°nternet kullandığını belirten katılımcılar, internete eriÅŸimi genellikle evde (%71,5), iÅŸyerinde (%12), internet kafede (%14,8), okulda (%2,1), her yerde (%2,7) ve yurtta (%1,1) saÄŸladığını belirtmiÅŸlerdir. Bu bulgularda en fazla dikkati çeken husus, katılımcıların önemli bir kısmı öÄŸrenci olduÄŸu halde, özellikle okulda internet kullanımının oldukça düÅŸük olmasıdır. Bu sonuç, okullardaki altyapının ne derece yeterli olduÄŸu ve mevcut altyapının ne derece etkin kullanıldığı sorularını akla getirmektedir.
- Katılımcılar interneti, eÄŸitim ve araÅŸtırmadan daha çok sosyal iletiÅŸim ve haberleÅŸme ile eÄŸlence amaçlı kullanmaktadır.
- Katılımcılar en çok SMS ve Facebook üzerinden haberleÅŸmeyi tercih ettiklerini ifade etmiÅŸtir. EĞİTÄ°M DÜZEYÄ° YÜKSELDÄ°KÇE SÄ°GARA KULLANIMI ARTIYOR
- Katılımcıların üçte birinden fazlası (%35,7) sigara içtiÄŸini belirtmiÅŸtir. Dahası, araÅŸtırma bulgularına göre, yaÅŸ arttıkça sigara kullanım oranı dramatik bir ÅŸekilde artmaktadır. Ayrıca, erkek katılımcıların sigara içme oranı (%49,6), kadın katılımcıların oranının (%23,1) iki katından daha fazladır. AraÅŸtırma sonuçlarına göre,diÄŸer ülkelerde görülen sigara kullanma yaygınlığının eÄŸitimle iliÅŸkisinden farklı olarak, Türkiye’de eÄŸitim düzeyi arttıkça sigara kullanma oranı artmaktadır. Buna ek olarak, katılımcıların sigara kullanma durumu, bölgeye ve medeni duruma göre de farklılaÅŸmaktadır. Buna göre, dul ve boÅŸanmışların sigara kullanım oranları evli ve bekârların oranlarının iki katından fazladır.
- Katılımcıların beÅŸte birinden fazlası (%21,7), alkollü içki içtiÄŸini belirtmiÅŸtir. Katılımcıların alkol kullanma durumu bölgelere, cinsiyete, yaÅŸa, medeni duruma ve eÄŸitim durumuna göre farklılaÅŸmaktadır.
- Katılımcıların beÅŸte birinden fazlası (%21,4), ÅŸans oyunu oynadığını belirtmiÅŸtir. Katılımcıların ÅŸans oyunu oynama durumu; bölgelere, cinsiyete, yaÅŸa, medeni duruma ve eÄŸitim durumuna göre farklılaÅŸmaktadır. Bu bulgulardan en beklenmedik olanı, eÄŸitim düzeyi arttıkça, ÅŸans oyunu oynama oranının artmasıdır. Katılımcıların en sık oynadığı beÅŸ ÅŸans oyunu, sırasıyla; Ä°ddaa (% 64), Sayısal Loto (%31,2), Milli Piyango (%8,2), Süper Toto (%6,6) ve On Numara (%5,4)’dır.
GENÇLERÄ°N NEREDEYSE YARISI SPOR YAPMIYOR
- Katılımcıların neredeyse yarısı (%40,8), spor yapmadığını belirtmiÅŸtir. Spor yapma durumu; bölgelere, cinsiyete, yaÅŸa, medeni duruma ve eÄŸitim durumuna göre farklılaÅŸmaktadır. Spor yapan katılımcıların en çok yaptıkları 10 spor dalı, sırasıyla; futbol (%38,8), voleybol (%9,1), basketbol (%8,8), yürüyüÅŸ (%8,4), koÅŸu (%6,0), fitness (%4,9), yüzme (%4,8), vücut geliÅŸtirme (%1,9), atletizm (%1,8) ve pilates (%1,8)’tir. Spor yapan katılımcıların yaklaşık beÅŸte biri (%18,9), uÄŸraÅŸtığı spor dalı ile ilgili resmi lisansa sahip olduÄŸunu belirtmiÅŸtir.
- Katılımcıların imkân olması durumunda en çok ilgilenmek istediklerini belirttikleri beÅŸ spor dalı, sırasıyla; futbol (%38,8), voleybol (%9,1), basketbol (%8,8), tenis (%8,4) ve koÅŸu (%6,0)’dur.
- Katılımcılara ulaÅŸabildikleri takdirde belirtilen hizmetlerden hangilerinden faydalanmak istedikleri sorulduÄŸunda verdikleri yanıtlar ÅŸöyle olmuÅŸtur: dil kursları (%55,8), meslek kursları ve seminerleri (%54,5), tiyatro ve sinema (%52,7), kültürel ve sosyal etkinlikler (%46,9), müzik kursları (%44), kiÅŸisel geliÅŸim seminerleri (%39,9), sınavlara hazırlık kursları (%38,1), kariyer danışmanlığı hizmetleri (%38,1), gençlik kampları (%35,7), geleneksel el sanatları kursları (%31,8), liderlik seminerleri (%26,4), halk oyunları (%25,3) ve izcilik kampları (%23,8). Buna göre, gençler, söz konusu etkinliklerin düzenlenmesi durumunda, bu tür etkinlerin hemen hepsine deÄŸiÅŸen oranlarda ilgi göstereceklerini ifade etmiÅŸlerdir. Bununla birlikte, özellikle kariyerlerine doÄŸrudan katkısı olacak dil ve meslek kursları ile kültürel ve sosyal etkinliklere katılmayı daha çok istemektedirler.
- Katılımcılardan doÄŸa gezisi yapmak isteyenlerin oranı %60,8’dir. Bu katılımcılardan gitmek istedikleri 10 doÄŸa gezisi yeri, sırasıyla; Karadeniz bölgesi, yurtdışı, ormanlık alanlar, NevÅŸehir, daÄŸ gezisi, Balıkesir, Ä°stanbul, Bursa, Antalya ve Akdeniz’dir.
- Katılımcılardan ÅŸehirlerarası gezilere katılmak isteyenlerin oranı, %79,7’dir. Bu katılımcıların en çok gitmek istedikleri 10 yer, sırasıyla; Ä°stanbul, Ä°zmir, Antalya, Çanakkale, Trabzon, Mardin, NevÅŸehir, MuÄŸla, Ankara ve Karadeniz Bölgesidir.
- AraÅŸtırmaya katılan gençlerin, Gençlik ve Spor Bakanı olmaları durumunda, en çok yapmak istedikleri üç ÅŸey, altyapı ve fiziksel imkânların arttırılması, spor imkânları ve faaliyetlerinin desteklenmesi ile genel olarak gençlerin desteklenmesidir.