Analiz Borno eyaletindeki Chibok kentinde 276 kız çocuğunu kaçırarak dünya kamuoyunun gündemine oturan Boko Haram terör örgütünün ortaya çıkışı, örgütsel yapısı, ideolojisi, saldırıları ve bölge ülkelerinin terörle mücadelesini konu edinmektedir.
Nijerya’nın kuzeyinde Müslümanların çoğunlukta yaşadığı bölgede Selefi bir davet hareketinin bir terör örgütüne nasıl dönüştüğünün ele alındığı birinci bölümde bölgedeki dini yapı, bölgenin merkezi yönetimle ilişkisi ve örgütün kurucusunun özelliklerine yer verilmektedir. İkinci bölümde örgütün eleman devşirmek için geliştirdiği ideolojinin hangi etmenler çerçevesinde şekillendiği ve hangi ilkeler üzerine bina edildiği tartışılmaktadır. Üçüncü bölümde örgütün bu ideolojiyi örgütsel bir yapıyı mobilize etmek için nasıl kullandığı ve bu örgütsel yapının finansal kaynaklarına odaklanılmaktadır. Dördüncü bölümde örgütün ortaya çıktığı dönemden itibaren eylem tarzı, hedefleri ve yöntemleri incelenmektedir. Son olarak ise Nijerya ve bölge ülkelerinin terörle mücadele yöntemleri ve bu noktada yaşanan sorunlar ele alınmaktadır.
Bu analiz yazılırken bölgenin yerel dili ve Boko Haram’ın da propaganda dili olarak kullandığı Hausaca kayıtlar, konuya ilişkin basına yansıyan haberler ve çeşitli dillerdeki kaynaklara başvurulmuştur. Ayrıca mümkün olduğu kadar Nijerya’daki yerel uzmanlar ve ülkede görev yapan yabancı gazetecilerle temas kurulmaya çalışılmıştır..