Kıbrıs’ta Pile Olayının Gösterdikleri
Pile-Yiğitler kara yolu neden gündeme gelmiştir? BMBG’nin adadaki iki tarafa yönelik eşit olmayan tutumu nasıl açıklanabilir? Kıbrıslı Türklerin eşit olmayan bir zeminde eşit statü ve hak arayışları nasıl yürütülmelidir?
18 Ağustos Cuma günü bir yol inşaatı sebebiyle Kıbrıs’ın Pile köyü yakınlarında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne (BMBG) mensup personeller arasında arbede yaşandı. KKTC ve Türkiye BMBG’yi yol inşaatına müdahale ettiği için protesto ederken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 22 Ağustos’ta yayımladığı bildiride olaydan Kıbrıslı Türkleri sorumlu tuttu. Yaşanan olaylar nispeten küçük çaplı olsa da Kıbrıs sorununda KKTC ile BMBG arasındaki ilişkilerin gidişatını anlamaya dair önemli ipuçları sunmaktadır.
PİLE-YİĞİTLER KARA YOLU MESELESİ
BMBG gözetimindeki ara bölgede yer alan dört köyden biri olan Pile, adada 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri Türklerin ve Rumların bir arada yaşadığı tek yerleşim birimi olma özelliğini taşımaktadır. Bu bakımdan köyün kendine özgü bir yönetimi mevcuttur. Yaklaşık 500 Türk ve 1.200 Rumun yaşadığı Pile’de halkların her birinin seçtiği iki ayrı muhtar görev yapmaktadır. Mülki idare bakımından KKTC’ye göre Gazimağusa ilçesine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne...
Çalışmayı incelemek için burayı tıklayın.
Etiketler »
İlgili Yazılar