SETA > Etkinlikler |
7 Haziran'a Doğru Milliyetçi Hareket Partisi

7 Haziran'a Doğru Milliyetçi Hareket Partisi

Dr. Mustafa Altunoğlu’nun kaleme aldığı “7 Haziran Seçimleri’ne Doğru MHP” başlıklı analizin tanıtımının yapıldığı panelde, MHP’nin adayları, beyannamesi ve kampanya stratejisi analiz edildi.

7 Haziran'a DoÄŸru Milliyetçi Hareket Partisi

PANEL | 22 MAYIS 2015
 

TARÄ°H: 22 MAYIS 2015 SAAT: 14:30 YER: SETA Ankara

Moderatör Nebi MiÅŸ, SETA Siyaset AraÅŸtırmaları Direktörü
Konuşmacılar
  • Mustafa AltunoÄŸlu, Anadolu Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi
  • Avni Özgürel, Gazeteci-Yazar
  • Erdinç Yazıcı, Gazi Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi

 

SETA Ankara’da “7 Haziran’a DoÄŸru Milliyetçi Hareket Partisi” baÅŸlıklı bir panel düzenlendi. Dr. Mustafa AltunoÄŸlu’un kaleme aldığı “7 Haziran Seçimleri’ne DoÄŸru Milliyetçi Hareket Partisi” baÅŸlıklı analizin sunumunun da yapıldığı, SETA Siyaset AraÅŸtırmaları Direktörü Nebi MiÅŸ’in moderatörlüÄŸünde gerçekleÅŸtirilen panelde; Anadolu Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Mustafa AltunoÄŸlu, Gazeteci-Yazar Avni Özgürel ve Gazi Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Erdinç Yazıcı konuÅŸmacı olarak yer aldı.

ALTUNOÄžLU: “MHP'NÄ°N BU SEÇÄ°MDEKÄ° PERFORMANSINI KENDÄ° PROGRAMINDAN ÇOK DIÅžSAL FAKTÖRLER ETKÄ°LEDÄ°"

Panelin ilk konuÅŸmacısı Anadolu Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Mustafa AltunoÄŸlu oldu. AltunoÄŸlu konuÅŸmasında MHP'nin geçmiÅŸ seçim performanslarında olduÄŸu gibi bu seçimdeki performansını da kendi programı ve ajandasından çok dışsal faktörlerin etkilediÄŸini ortaya koydu. AltunoÄŸlu bu baÄŸlamda 1969'dan itibaren MHP çizgisindeki siyasal partilere bakıldığında seçim süreçlerine farklı dinamiklerin yön verdiÄŸinin görüldüÄŸünü belirtti. 1980 dönemine kadar hızlı bir ivmeyi sürdüren MHP çizgisindeki siyasal partilere darbe sonrasında ÅŸüpheyle yaklaşılan bir dönem olduÄŸundan bahseden AltunoÄŸlu, bu durumun 1991 seçimleri ile birlikte kırılmaya uÄŸradığını ortaya koydu. 1991 seçimlerinin ardından merkez saÄŸ hüviyeti kazanan MHP’nin seçmen nezdinde teveccüh görmeye baÅŸladığını, özellikle 1999 seçim sonuçlarıyla gelen baÅŸarının bu teveccühün en somut yansıması olduÄŸunu ifade etti. Bir bütün olarak bakıldığında, Türk seçmeninin ikinci tercihinin genellikle MHP olduÄŸunu ifade eden AltunoÄŸlu, bu sebeple özellikle kriz dönemlerinde partinin oy oranlarının büyük artış gösterdiÄŸini ortaya koydu. AltunoÄŸlu son olarak 7 Haziran seçimlerine gidilen süreçte kriz ortamı mevcut olmadığı için MHP’nin oylarında büyük bir artış ya da düÅŸüÅŸün olmayacağını söyledi.

ÖZGÜREL: " MHP KENDÄ°SÄ° SÄ°YASET ÜRETEMEDİĞİ Ä°ÇÄ°N FARKLI ADAYLARLA BU BOÅžLUÄžU DOLDURMAYA ÇALIÅžIYOR."

Panelin ikinci konuÅŸmacısı Gazeteci-Yazar Avni Özgürel oldu. Özgürel, MHP çizgisinin tarihine bakıldığında, sola karşı öfkeli seçmenin özellikle 70’li yıllarda bu çizginin süreçte adı deÄŸiÅŸen partilerine raÄŸbet gösterdiÄŸinin görüldüÄŸünü ifade etti. Her ne kadar milliyetçi amblemini taşısa da MHP’nin kuruluÅŸunun ardından milliyetçi ideoloji ve bu ideolojinin önemli isimlerinden ziyade ülkücü isimlerin yön verdiÄŸi bir parti olduÄŸunu belirtti. Partinin Kürt meselesi gibi konularda bir politika geliÅŸtirememiÅŸ olmasının özellikle son süreçlerde bir handikap olarak ortaya çıktığını söyleyen Özgürel, tüm bunlara raÄŸmen MHP’nin yaÅŸadığı siyasal krizleri atlatmada baÅŸarılı bir parti olduÄŸunu ifade etti. Özgürel, 7 Haziran’a gidilen süreçte MHP’nin siyaset üretememesinin farklı adaylarla boÅŸluÄŸu doldurmaya çalışmasına neden olduÄŸuna iÅŸaret etti.

ERDÄ°NÇ: " MHP'NÄ°N BU SEÇÄ°MDE ALACAÄžI OY ORANININ SÄ°YASÄ° DENGE AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLÄ°KLERE SEBEP OLACAÄžINI DÜÅžÜNMÜYORUM."

Panelin son konuÅŸmacısı Gazi Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Erdinç Yazıcı konuÅŸmasına MHP'nin bu seçimde alacağı oy oranının siyasi denge açısından çok büyük deÄŸiÅŸikliklere sebep olmayacağını düÅŸündüÄŸünü ifade ederek baÅŸladı. Tarihinde ilk defa MHP’nin reaksiyoner tavrından uzaklaÅŸarak ekonomiyi ön plana koymasının önemli olduÄŸuna deÄŸinen Yazıcı, bunun seçim sonuçlarına kısmen de olsa olumlu yansıyacağını ortaya koydu. Yazıcı Türkiye'de lider odaklı siyaset yürütülürken MHP'de bunun aksine tabanın partinin siyasal kültürünü oluÅŸturduÄŸunu ve bunun MHP’yi diÄŸer partilerden farklılaÅŸtırdığını söyledi. Yazıcı, 28 Åžubat sürecinde siyasetin boÅŸalması akabinde merkez saÄŸ oyların MHP'de birleÅŸmesi ile güçlenen partinin bu seçimlerdeki performansınının Türk siyasi hayatındaki rolü açısından da önemli olduÄŸunu ortaya koydu.

Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.