Amerika’nın North Carolina eyaletinde 3 Müslüman gencin beyaz bir Amerikalı terörist tarafından infaz edilmesi tahmin edildiÄŸi kadar ne dünyada ne de Türkiye’de hakettiÄŸi haber deÄŸerini buldu. Mesele haberlere düÅŸmesi de deÄŸil; mesele soÄŸuk kanlı bir ÅŸekilde kafalarına sıkılan kurÅŸunlarla hayatını kaybeden üç pırıl pırıl Müslüman gencin hayatının yeteri kadar önemsenmemesi. Daha da ötesinde tetiÄŸi çeken Müslüman olmadığı müddetçe bu infazın ne Batı ne de bizdeki aÅŸağılık kompleksliler tarafından ciddiyetle ele alınmaması.
Haberin ABD’nin önde gelen haber merkezlerine düÅŸmesi saatler aldı. Türkiye’de de durum farklı deÄŸildi. ABD basını nefret suçu ÅŸüphesini bertaraf etmeye yönelik ekstra gayret gösterdi. Teröristin karısının yine soÄŸuk kanlılıkla sarfettiÄŸi “nefret suçu” deÄŸil ifadesi temcid pilavı gibi ısıtılıp önümüze koyuldu. Sonra utanmadan bir de bomba bir iddia kullanıma sokuldu: Üç Müslüman gencin kafalarına sıkılan kurÅŸunlarla infaz edilmesinin sebebi park kavgasıymış (!) Sadece tersi bir senaryoyu zihninizde canlandırın: Bir Müslüman üç tane Amerikalı beyaz genci kafalarına sıktığı kurÅŸunlarla infaz ediyor ve gözler park kavgasına çevriliyor. Bizdeki aÅŸağılık kompleksiler baÅŸta olmak üzere dünya ayaÄŸa kalkardı.
SÄ°STEMATÄ°K Ä°SLAMOFOBÄ°
Hatırı sayılır bir süre ABD’de yaÅŸamış birisi olarak Müslüman görünümlülerin hayatının 11 Eylül’den sonra fazlasıyla zorlaÅŸtığını söyleyebilirim. Bunda siyasetçilerden medyaya ve film endüstrisine kadar birçok organ aktif rol oynadı. Müslümanlara karşı nefret basit bir ÅŸekilde kullanılmadı, üretildi, körüklendi ve ana akımda paylaşıma sokuldu. ABD’nin en fazla izlenen kanallarında Müslümanları olaÄŸan ÅŸüpheli yaptılar. Hollywood üzerinden cani, terörist, kültürsüz ötekiler olarak Amerikan ve Batı psikolojisine ilmek ilmek iÅŸlendi. Son izlediÄŸiniz ve bir Müslüman’ın iyi bir karaktere tekabül ettiÄŸi Hollywood filmi hangisi acaba? Bu kısmı herkesin bildiÄŸi ve düÅŸündüÄŸü kısmı. Türkiye’dekilerin belki de çok düÅŸünmediÄŸi kısmı ise bu kara propaganda ve ÅŸiddet eÄŸilimli bir profil oluÅŸturma çabasının Amerika’nın herhangi bir yerinde yaÅŸayan bir Müslüman’ın hayatına nasıl yansıdığı.
ABD’deki büyük ve çok kültürlü ÅŸehirlerMüslümanlar’ın sosyal hayatta nispeten daha rahat olduÄŸu yerler. Müslüman sayısı daha fazla, çeÅŸitliliÄŸe tolerans daha fazla, hareket alanı ve tercih imkanı daha fazla. Bu metropollerde bile direk ırkçılığa ve Ä°slamofobi’ye karşılık gelen hareketlerle Müslümanlar her gün karşılaşıyorlar. Küçük ÅŸehir ve kasabalarda ise hayat Müslümanlar için çok daha zor. Hele dindar ve bol “redneck”li (bizim kırolar) bir yere düÅŸtüyseniz, bir an önce oradan ayrılmaya bakacaksınız. Özgürlükler diyarı ABD sizin için birden hapishaneye dönüÅŸecektir. Hem insanlardan hem de resmi yetkililerden gelen ayrımcılığın sözlük karşılığıyla karşı karşıya kalma ihtimaliniz oldukça yüksek. Kısacası Müslüman, ABD’de (Batı da diyebiliriz) öteki koltuÄŸuna oturtulmuÅŸtur.
Ä°STATÄ°STÄ°K YALAN SÖYLEMEZ
Hem de tüm istatistiklere ve aksi yöndeki çalışmalara raÄŸmen. Steven Fish’in Oxford Üniversitesi yayın evinden çıkan “Are Muslims Distictive?: A Look at the Evidence” kitabını ÅŸiddetle öneririm. Müslümanlar ve ÅŸiddet arasında kurulmaya çalışılan bağı yerle bir eder Fish’in bu kitabı. Loonwatch’ın FBI’ın 1980-2005 arasındaki verilerinden derlediÄŸi ABD’deki terörist saldırıların etnik-dini dağılımı da bize kabul ettirilmeye çalışılandan farklı bir tablo ortaya koyuyor. Bu tabloya göre örneÄŸin Yahudi aşırıların ABD’deki “terör” saldırıları (%7) Müslümanlar aşırılardan (%6) daha fazla. Listeyi %42 ile Latinolar çekiyor. Aşırı sol gruplar %24’le ikinci sırada.
Bu rakamlara raÄŸmen yaratılan algı kitleleri yönlendirmekte. TetiÄŸi çeken Müslüman ise terör ve nefret suçu baÄŸlamında deÄŸerlendirmek farz olurken, Müslüman’ın hayatını kaybetmesi hele de tetiÄŸi çekenin beyaz bir Batılı olması saldırının yalnız kurt veya psikolojik sorunlar baÄŸlamında deÄŸerlendirilmesine sebep oluyor. Chapel Hill’de olduÄŸu gibi kurbanların geçmiÅŸi didik didik edilip öldürülmeyi neden hakkettikleri üzerine yoÄŸunlaşılıyor.
[AkÅŸam, 16 Åžubat 2015]