Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 45. sayısı çıktı. Derginin son sayısı ve tüm geçmiş sayıları internet ortamında ücretsiz.
Türkiye uzunca süredir büyük bir mücadele veriyor. İç siyasette önemli reformlara imza atıyor. Dışarıda gerek sert güçle gerekse diplomasi kanalıyla hamleler yapıyor. Sahada ve masada kendi çıkarlarını korumak için çabalıyor. PKK, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bu sadece diplomasi ya da askeri güçle gerçekleşmiyor. Türkiye devlet kapasitesini bütünüyle geliştiriyor. Bunu savunma sanayisindeki atılımlardan ulaşımdaki yeni yatırımlara, şehir hastanelerinden enerjide merkez üssü olma yolundaki adımlara kadar birçok alanda gerçekleştiriyor.
#HayatEverSığar pic.twitter.com/qflDqlctjS
— Kriter Dergi (@KriterDergi) 1 Nisan 2020
Son dönemde Türkiye her türlü tehdide karşı çok büyük bir direnç kazandı. Bunun son örneğine bütün dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını sırasında şahit oluyoruz.
Salgın henüz Türkiye’ye ulaşmadan etkin tedbirler alınarak uygulamaya konuldu. Devletin birçok kurumu eş zamanlı şekilde kendi alanıyla ilgili önlemler aldı ve almaya devam ediyor.
Dünya savaşları, ölümcül salgınlar, büyük afetler nasıl geride kaldıysa koronavirüs salgını da önce kontrol altına alınacak sonra da inşallah gerekli tedavi yöntemleri bulunacak. Ancak salgın sonrası nasıl bir düzenin kurulacağı ve Türkiye’nin bu düzenin neresinde olacağı önemli. ABD ile Çin arasındaki gerilimden Ortadoğu’daki zayıf devletlere ve AB içinde genişleyen çatlağa karşı birçok bilinmeze dair tahminler yürütülüyor.
Hayatın durma noktasına geldiği bugünlerde, Kriter’de koronavirüs salgınını küresel siyasete ve Türkiye’ye bakan yönüyle ele aldık. Mehmet Akif Kireçci küresel senaryolara yoğunlaşırken Nebi Miş Türkiye’nin kriz yönetimini ele aldı.
Salgının bilançosuna baktığımızda en büyük hasarı Avrupa’nın aldığını görüyoruz. SETA Brüksel Koordinatörü Enes Bayraklı ile son durumu ve Birliğin geleceğini konuştuk. Ayrıca Nurşin Ateşoğlu Güney ve Zafer Meşe de Avrupa’nın koronavirüsle imtihanını yazdı.
Salgının hepimizin hayatına dokunan bir yanı var. Toplumun tamamını etkiliyor. Virüsün toplumsal yönünü psikiyatrist Medaim Yanık ile konuştuk. Salgın sonrası ortaya çıkan tartışmaları Meryem İlayda Atlas ve İsmail Çağlar değerlendirdi.
Koronavirüsün küresel ekonomiye etkileri de ciddi şekilde tartışılıyor. Ekonomik göstergeleri Kerem Alkin, Mevlüt Tatlıyer ve Şerif Dilek inceledi.
Şüphesiz salgının ortaya çıkmasından hemen sonra ülkeler ve siyasetçiler arasında bir propaganda savaşı başladı. Salgının medya ve iletişime yansımasını İhsan Aktaş, Metin Erol, Sefa Şengül, Deniz İstikbal ve Yusuf Emre Koç ele aldılar.
Koronavirüsten etkilenen en önemli alanlardan biri de eğitim oldu. Atilla Arkan uzaktan eğitim hakkında değerlendirmelerde bulunurken Mehmet Akif Memmi salgının yayıncılığa ve okurlara yansımasını kaleme aldı.
Koronavirüs bölgemizdeki diğer gelişmeleri geri plana atsa da, Rusya’dan İdlib’e Libya’dan İran’a yaşananları da dikkatle takip etmek gerekiyor. Emrah Kekilli, Mustafa Şen, Ömer B. Özdemir, Mustafa Caner, Sabir Askeroğlu, Ömer Özkizilcik ve Mehmet Çağatay Güler bölgemizdeki son gelişmeleri analiz etti.