SETA > Avrupa Araştırmaları |
Perspektif Varna Zirvesi ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri

Perspektif: Varna Zirvesi ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri

Zirve gündeminde hangi konular yer alacak? Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinde güncel durum nedir? İkili ilişkilerde ilerleme sağlanabilmesi adına ne yapılabilir?

Paylaş
Dosyayı İndir

AB Konseyi Dönem Başkanı Bulgaristan’ın tarihi Varna şehrinde 26 Mart 2018’de gerçekleşecek olan “Türkiye-AB Liderler Zirvesi” ilk kez 2015 yılında düzenlenmiş ve sonrasında periyodik aralıklarla toplanması planlanmıştır.

Mayıs 2017’de Brüksel’de gerçekleşen NATO zirvesi kapsamında yapılan görüşmenin ardından özellikle Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye’ye yönelik olumsuz tutumu ve bazı üye devletlerin Ankara ile yaşadıkları ikili siyasi krizlerden ötürü yeni bir zirve organize edilememiştir. Buna ek olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının sondajı için arama yetkisi verdiği İtalyan enerji şirketi ENI’ye ait doğal gaz arama gemisi Şubat ayında Türk savaş gemileri tarafından GKRY’nin bu tür adımlarının durdurulması adına engellenmiştir. Bunun ardından GKRY Türkiye’yi düzenlenecek olan muhtemel zirveyi iptal ettirmekle tehdit etmiş ve Brüksel’de yoğun bir baskı yapmaya başlamıştır. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın yaptığı ilk açıklamada Brüksel’in GKRY ile dayanışma içinde olduğunu ifade etmesi bu seneki zirvenin akıbetine dair  olumsuz bir atmosferin oluşmasına neden olmuştur. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB ile ilişkilerde yapıcı bir gündemin yaratılması adına yaptığı çağrı ve buna AB Komisyonundan gelen olumlu cevap neticesinde bu seneki zirvenin 26 Mart’ta düzenlenmesi kararlaştırılmıştır..