SETA > Duyurular |
Kriter in Temmuz Sayısı Çıktı 15 Temmuz Ruhu Hep Yaşayacak

Kriter’in Temmuz Sayısı Çıktı: 15 Temmuz Ruhu Hep Yaşayacak!

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 59. sayısı çıktı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 59. sayısı çıktı.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe girişiminin üzerinden beş yıl geçti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde sokaklara çıkan milletimizin darbecilere karşı dünya demokrasi tarihine geçen kahramanca mücadelesini hep hatırlayacağız.

Kriter’in yeni sayısının dosya konusunu, “5. Yılında 15 Temmuz” olarak belirledik. Bu konuda hazırladığımız özel dosyamızda Cem Duran Uzun, FETÖ darbe davalarını ele aldı. Hüseyin Aydın, 15 Temmuz gecesi FETÖ’cülerin darbe saatini erkene almasına giden süreci, sanıkların mahkeme ifadeleri ve ortaya çıkan belgeler üzerinden analiz etti. Mustafa Akış, FETÖ’nün kriminal örgütsel yapılanmasını, yeni kanıtlar üzerinden incelerken, Birol Akgün, Maarif Vakfı’nın 15 Temmuz sonrasında yurt dışında FETÖ’ye karşı mücadeledeki rolüne odaklandı. Kemal Gümüş FETÖ’nün ankesör konuşmalarının şifrelerini tahlil ederken, FETÖ ile devam eden mücadele sürecini Kenan Kıran yazdı. FETÖ’nün 15 Temmuz’a giden süreçte istismar ettiği alanları ise Mert Hüseyin Akgün değerlendirdi.

Bu sayımızda ayrıca AK Parti’nin kuruluşunun yirminci ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin üçüncü yılına özel bir yer ayırdık. İhsan Aktaş AK Parti’nin ikinci yirmi yılındaki siyasetinin neler olması gerektiği üzerine yazdı. 9 Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin üzerinden üç yıl geçti. Bu üç yıllık geçiş sürecinin öne çıkan tartışma başlıklarını Nebi Miş analiz etti.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin üç yılını, geçiş süreci tecrübesini, kurumsallaşma çabalarını, yeni yönetim sisteminin etkinliğini, uyum yasalarının tamamlanıp tamamlanmadığını ve muhalefetin güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş söyleminin mahiyetini Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ile kapsamlı bir söyleşide ele aldık.

Yoğun dış politika gündemiyle paralel olarak Kemal İnat Türkiye-NATO ilişkilerini, Murat Yeşiltaş Türkiye-ABD ilişkilerini, Tuncay Kardaş ise Rusya-ABD ilişkilerini analiz etti. Talha Köse AB Zirvesi’ni değerlendirirken, Erdoğan’ın son Şuşa ziyareti üzerinden Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin giderek derinleşen mahiyetini ise Ferhat Pirinççi ele aldı. Murat Aslan Afganistan’daki son durumu, Yusuf Emre Koç büyük güç rekabetinde Afganistan meselesini yorumladı. İran seçimlerini Mustafa Caner, PKK-Peşmerge mücadelesine Can Acun ışık tutarken, İsmail Numan Telci, Libya sorununa müdahil olmaya çalışan güçlerin pozisyon güncellemelerini detaylandırdı.

Bu sayıda, Baki Laleoğlu HDP’ye açılan kapatma davasını, Hazal Duran pandemi sürecinde gençlik üzerine yapılan tartışmaları masaya yatırdı. Ekonomide ise Nurullah Gür orta gelir tuzağı meselesini anlatırken, Mevlüt Tatlıyer zengin ülkelerin mali kapasitesi üzerine bir tartışma başlattı.

Kriter ailesi olarak 15 Temmuz şehitlerimize rahmet, ailelerine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

15 Temmuz ruhu hep yaşayacak.

.
İlgili Yazılar
2024'te Türkiye
Kitap
2024'te Türkiye

Aralık 2024

2022 de Türkiye
Kitap
2022’de Türkiye

Aralık 2022