Alman iç istihbarat servisinin PKK ile ilgili yayınladığı raporlara göre Avrupa'da PKK'nın en güçlü örgütlendiği ülkelerin başında Almanya gelmektedir. Alman istihbaratına göre Almanya'da 14.000 civarında PKK militanıbulunmaktadır. PKK Almanya'da üyelerinden yıllık 13 milyon Avro tutarında haraç toplamaktadır. Bütün Avrupa çapında PKK'nın 25 milyon Avro civarında haraç topladığı göz önünde bulundurulduğunda Almanya'nın PKK açısından önemi ortaya çıkmaktadır. PKK Almanya'da legal görünümlü sivil toplum kuruluşları ve medya organları üzerinden faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu yapılar aracılığıyla terör örgütünün propagandası yapılırken, terörün finansmanında kullanılmak üzere haraç toplanmakta ve Türkiye'deki terör saldırılarında aktif olarak yer alan militanlar devşirilmektedir.
PKK 1993 yılından itibaren Almanya'da yasaklı olmasına rağmen Alman makamları PKK'nın faaliyetlerini yakından takip etmekle yetinmekte fakat bu faaliyetleri engellemeye yönelik sert tedbirler almaktan kaçınmaktadırlar. Ülkedeki PKK yöneticilerine yönelik bazı davalar açılsa da, PKK'nın faaliyetlerinin büyüklüğü ve yaygınlığı göz önünde bulundurulduğunda bu davalar hem yetersiz kalmakta, hem de hafif hapis cezaları ile sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla Almanya'da PKK yasal olmamasına rağmen, PKK'nın faaliyetlerini sekteye uğratacak ölçüde bir devlet baskısı bulunmamaktadır.
PKK Almanya'da adeta ilan edilmemiş bir mutabakat çerçevesinde faaliyetlerine devam etmektedir. Bu mutabakatın temelini PKK'nın Almanya'da ölümle sonuçlanabilecek terör saldırılarından uzak durması oluşturmaktadır. Bunun dışında PKK'nın gösteri, terör propagandası, haraç toplama ve militan devşirme gibi faaliyetlerine büyük oranda göz yumulmaktadır.
PKK'nın Almanya'daki bu faaliyetleri uzunca dönemdir Türkiye tarafından protesto edilse de Alman makamları Türkiye'nin PKK konusunda daha sert tedbirlerin alınması ile ilgili taleplerini görmezden gelmektedir. Bu durum ise özellikle çözüm sürecinin PKK tarafından bitirilmesinden sonra artan terör saldırılarından sonra Türk Alman ilişkilerini zehirleyen konuların başında gelmektedir.
Almanya'nın zaman zaman PKK'ya müdahale ediyormuş görüntüsü vermesi ise, Türk kamuoyunu tatmin etmemektedir. Düsseldorf'ta cumartesi günü gerçekleşen PKK mitingine Alman polisinin Abdullah Öcalan posterlerinin taşınması gerekçesiyle müdahale etmesi buna güzel bir örnek teşkil etmektedir. Sonuçta Türkiye'nin Almanya'dan beklentisi PKK ile ilintili STK'ların ve medya organlarının kapatılması, PKK'nın finans kaynaklarının kesilmesi ve PKK'nın Almanya'dan militan devşirmesinin önüne geçilmesidir. Bütün bunlar gerçekleşene kadar atılacak diğer adımlar sahada bir etkisi olmayan sembolik adımlar olmaktan öteye geçmeyecektir.
[Fikriyat, 8 Kasım 2017].