Dünya üzerinde 60 milyon insan gerek ülkelerindeki savaÅŸlar gerekse maddi nedenlerle umuda yolculuÄŸa çıkıyor. OrtadoÄŸu ve Afrika'daki savaÅŸlardan ve yoksulluktan kaçan binlerce göçmenin tek istediÄŸi Avrupa'daki mülteci kamplarına ulaÅŸmak oluyor. Ancak göçmenler, büyük umutlarla gittiÄŸi Avrupa'daki mülteci kamplarında hayal kırıklığı yaşıyor. Mülteciler, Avrupa'daki birçok kampta hapishane ÅŸartlarında hayat sürüyor. Özellikle Almanya ve Avusturya'da bulunan kampların insanlık dışı ÅŸartlarda bulunduÄŸunu söyleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum AraÅŸtırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika AraÅŸtırmacısı Yrd. Doç. Dr. Enes Bayraklı, Avrupa'nın mülteciler konusunda uluslararası hukuku hiçe saydığını ifade etti.
IRKÇI SALDIRILAR YAÅžANIYOR
Bayraklı, uyguladığı mülteci karşıtı politikalarla göçmenleri geri yollama derdinde olan Avrupa'daki kamplarda, kimi zaman yemek bile bulunmadığını vurguladı. Avusturya'da Viyana yakınlarındaki Traiskirchen kasabasında bulunan mülteci kampında utanç verici manzaralar olduÄŸunu söyleyen Bayraklı, “Bu kampın kapasitesi 480 kiÅŸi olmasına raÄŸmen kampta 2 bin kiÅŸi kalıyor. Almanya'da var olan kamplara her hafta ırkçı saldırılar düzenleniyor" diye konuÅŸtu.
GEMÄ°LERÄ° GERÄ° YOLLUYORLAR
2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük mülteci krizinin yaÅŸandığını aktaran Bayraklı, Avrupa'daki ekonomileri güçlü ülkelerin mültecileri ortada bıraktığını anlattı. Bayraklı “Avrupa ülkeleri, AB Sınır GüvenliÄŸi Birimi ile denizde yakalanan mültecileri, Adalet Divanı'nın aldığı kararları hiçe sayarak Libya gibi iç savaşın devam ettiÄŸi ülkelere gönderiyor. Ayrıca Avustralya çeÅŸitli ülkelerden gemilerle gelen mültecileri gemi kaptanlarına para vererek Pasifik Okyanusundaki Naura adasına yolluyor" ifadelerini kullandı. Bayraklı, Avrupa'nın ve Avustralya'nın bu tutumunun uluslararası mülteci hakları kanunlarına aykırı olduÄŸunu da sözlerine ekledi.
UTANÇ ADASI NAURA
Avustralyalı yetkililer, mülteci getiren gemilerin kaptanlarına para vererek gemileri Pasifik Okyanusundaki Naura Adası'na gönderiyor. Naura Adası'nda büyük bir kamp bulunuyor. Ancak adadaki mülteci kampında ÅŸartlar utanç veriyor. Yaklaşık bin kiÅŸinin kaldığı kampta sık sık açlık grevleri ile intihar olayları yaÅŸanıyor. Sığınmacıların büyük su sıkıntısı yaÅŸadığı kampta çocuklar için verilen eÄŸitim hizmeti ise son derece sınırlı. Kampta ayrıca cinsel istismar olaylarının da yaÅŸandığı iddia ediliyor.
[Yeni Åžafak, 17 AÄŸustos 2015]