Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 52. sayısı çıktı.
Bütün dünyanın takip ettiği ABD seçimleri, gecikmeli de olsa neticelendi. ABD’nin yeni başkanı Biden hızlı bir şekilde ekibini kuruyor. Nasıl Biden, Beyaz Saray için ekibini kuruyorsa dünyanın geri kalanı da Biden ABD’sine hazırlanıyor. Yeni dönemde Amerikan dış politikasının nasıl şekilleneceği belirleyici bir parametre.
Öte yandan bu ay bölgenin kaderini değiştiren bir gelişme yaşandı. Azerbaycan, Dağlık Karabağ’ın büyük bölümünü Ermenistan işgalinden kurtardı. Türkiye’nin her türlü platformda desteklediği Azerbaycan, kısa süre içerisinde 28 yıldır süren işgali sona erdirdi ve bu başarıyı önemli bir anlaşmayla tescilledi. Türkiye’nin Suriye ve Libya’dan sonra Karabağ’da da etki gücünü ortaya koyması şüphesiz itibarını artıran bir hamle oldu.
Türkiye dışarıda bu hamleleri yaparken içeride de reformlara devam ediyor. İktidarda geçen yıllara rağmen mücadelenin yanında reformlar ihmal edilmiyor.
Bu ay Kriter’de bütün bu konular ve daha fazlası var.
Siyaset, ekonomi ve hukuk alanındaki reform rüzgarını Nebi Miş, Nurullah Gür ve Cem Duran Uzun analiz etti.
Dosya konumuz Azerbaycan’ın büyük zaferi. Bu zaferi askeri ve stratejik bakımdan Coşkun Başbuğ kaleme aldı. Zafer sonrası ortaya çıkan anlaşmanın değerlendirmesini Mehmet Çağatay Güler yaptı. Nahçıvan koridorunun önemini İlyas Topsakal vurguladı. Hüseyin Altınalan ve Nur Özkan Erbay diaspora Ermenilerinin manipülasyonlarını ve Batı medyasının Azerbaycan’a negatif bakışını ele aldı. Mustafa Şen ise tarihsel perspektiften Dağlık Karabağ’ı yazdı. Konuyla ilgili söyleşiyi hem Azerbaycan’ı hem de Türkiye’yi yakından takip eden gazeteci Sevil Nuriyeva İsmayılov ile yaptık.
ABD başkanlık seçimlerini çok boyutlu ele aldık. Talip Küçükcan, Mehmet Özkan, M. Bilal Kenasari, İsmail Numan Telci ve Yusuf Emre Koç farklı açılardan seçim neticelerini analiz etti.
Gündemdeki gelişmeler bunlarla sınırlı değildi. Koronavirüsle mücadelede ikinci dalgayı Recep Öztürk, Covid-19 aşısında gelinen son durumu Mustafa Salim Erek, uluslararası diplomasinin değişen doğasını Talha Köse, KKTC’deki seçimi Hacı Mehmet Boyraz, Rusya’nın stratejisini Sabir Askeroğlu, Türkiye’nin vicdani sorumluluklarını Cengiz Tomar, göçmen çocukların Avrupa’da yaşadığı trajediyi Tülay Gökçimen kaleme aldı.
Ekonomideki yol haritasını Murat Ferman yorumlarken İstanbul’da gerçekleştirilen Formula 1 yarışını ve bu uluslararası organizasyonun önemini Sernur Yassıkaya değerlendirdi.
Asım Öz geçtiğimiz günlerde vefat eden gazeteci yazar Ahmet Kekeç’in portresini yazdı. Tarık Dağlı dijital sömürgecilik kavramını ele alırken Mehmet Akif Memmi ise son çıkan kitaplara değindi.