Son dönemde Almanya-Türkiye ilişkilerinde yaşanan gerginlikler özellikle 24 Eylül Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde Almanya’nın ana gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Bu çalışma tarihi çok eskiye dayanan, köklü Almanya-Türkiye ilişkilerini tüm boyutlarıyla analiz etmektedir.
Alman-Türk ilişkilerinin tarihi seyri içinde analiz edildiği çalışmada iki ülke arasında yaşanan sorunlar, yapısal ve konjonktürel olarak iki kategoride incelenmekte; dönemsel ve geçici etkenlere bağlı bu çatışma alanlarının ortaya çıkması ve çözümlenmesinde her iki ülke arasındaki ilişkinin keyfiyet ve mahiyetini belirleyen temel faktörlere vurgu yapılmaktadır. İkili ilişkilerde devletlerin reflekslerine sirayet eden yapısal sorunların belirleyiciliğinin vurgulandığı analizde bu sorunların ortaya çıkmasındaki temel etken olan “asimetrik ilişki biçimi” ve bu ilişkinin özellikle AK Parti iktidarı döneminde Türkiye’nin eşit ortaklık talebi doğrultusunda değişen dinamiğine dikkat çekilmektedir.
İki ülke arasında yaşanan sorunların insan hakları ve değerler tartışmaları, PKK ve terör desteği, Almanya’daki Türkiye karşıtı lobinin Türk aktörleri, Türkiye’nin AB üyeliği, Almanya’daki Türk toplumunun yaşadığı sorunlar ve aşırı sağ gibi başlıklar altında değerlendirildiği analizde iki ülke arasındaki iş birliği noktaları ise özellikle ekonomi ve güvenlik başlıkları çerçevesinde masaya yatırılmaktadır. Çalışmanın sonuç kısmında ise ikili ilişkilerin iyileştirilmesi bağlamında bazı önerilerde bulunulmaktadır..