SETA > Avrupa Araştırmaları |
Perspektif Barış Pınarı Harekatı na Yönelik Almanya nın Yaklaşımı

Perspektif: Barış Pınarı Harekatı’na Yönelik Almanya’nın Yaklaşımı

Barış Pınarı Harekatı’nın Almanya’daki yansıması ne olmuştur? Alman medyası Türkiye’nin pozisyonuna nasıl yaklaşmıştır? Konuya dair Alman siyasetinin pozisyonu ne olmuştur? Türk-Alman ilişkileri açısından harekatın etkileri ve muhtemel sonuçları nelerdir?

Paylaş
Dosyayı İndir

9 Ekim 2019’da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından başlatılan ve Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridorunu bertaraf etmeyi hedefleyen Barış Pınarı Harekatı (BPH) dünya kamuoyunda da yankılanmıştır. Öyle ki harekatın başlamasından birkaç gün öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi operasyonun an meselesi olduğu yorumlarına neden olmuştur. Trump’ın Suriye’nin kuzeyinde yer alan ABD askerlerinin geri çekileceğini dünya kamuoyuna duyurması ve Türk hükümetinin harekat konusundaki kararlılık mesajlarının artmasıyla birlikte başta Avrupa ve Almanya olmak üzere Batı kamuoyunda da çeşitli haber, yorum ve spekülasyonlar sıklıkla görülmeye başlanmıştır.

Bu perspektifte Batı’da ve Avrupa devletleri arasında en çok öne çıkan ülke olarak Almanya’nın BPH’ye yaklaşımı ele alınmaktadır. Bu bağlamda öncelikle Alman medya ve kamuoyunun harekat öncesindeki yaklaşımına değinildikten sonra harekatın başladığı 9 Ekim itibarıyla medyada yankılanan pozisyon ve söylemler üzerinde durulmaktadır. Bu bölümü müteakip Alman siyasetinin harekata yönelik yaklaşımları irdelenmekte ve Alman siyasetinin güncel bağlamdaki PKK-PYD-YPG pozisyonuna da işaret edilmektedir. Bu doğrultuda Almanya’da esasen YPG’nin (SDG’nin) PKK ile olan bariz ilişkisinin bilinen bir gerçek olduğu, bu ilişkinin çeşitli rapor, makale ve röportajlarda dahi alenen belirtildiği ancak buna rağmen Türkiye’ye yönelik YPG lehine adımlarda bulunulduğuna değinilmektedir. Son olarak 17 Ekim’de ABD ve Türkiye arasında varılan anlaşma ve bu doğrultuda güvenli bölgede kontrolün TSK’ya verilmesi ve YPG’nin bölgeden yüz yirmi saat içerisinde çekilecek olmasına yönelik Alman kamuoyundaki pozisyonlar da kısaca ele alınmaktadır...


Etiketler »