Genel seçime bir aydan kısa bir süre kaldığı bu süreçte, siyasi partiler birer birer seçim beyannamelerini açıkladı. 7 Haziran öncesinde özellikle muhalefet partileri 13 yıldır süren iktidar özlemiyle seçim vaatlerinde çok fazla cömert davranırken, AK Parti geçmişte uyguladığı reformların verdiği güvenle hareket etmişti.
13 yılda elde edilen ekonomik ve sosyal kazanımların uygulayıcısı olan AK Parti'nin en fazla eleştirildiği konu da bu güven olmuştu. Özellikle sosyal yardım uygulamaları kapsamında CHP'nin vaat ettiklerinin zaten hali hazırda yürütülen uygulamalar olduğunu vurgularken, halka dokunacak yeni sosyal politika uygulamalarının somut ve simgesel olmaması, eleştirilerin başında geliyordu.
Bu yüzden, AK Parti'nin 1 Kasım genel seçimi için hazırladığı seçim beyannamesi merakla bekleniyordu.
Toplumdan gelen talepler bildirgeye yansıdı mı?
Düşük gelir grubundakilerin memnun edecek yeni politikalar var mı?
Çoğunluğun değişimin ve dönüşümün simgesi olarak gördüğü AK Parti, beklentileri karşılayan bir beyanname hazırladı mı?
7 Haziran seçim sonuçları iyi okunmuş mu?
Beyannamede güncellemeler oldu mu? Ve bunun gibi birçok soru cevabını arayan sorulardı.
BEYANNAME SEÇMENE NE SÖYLÜYOR?
AK Parti Seçim Beyannamesi'nde ilk göze çarpan, yargıdan eğitime, reel ekonomiden sağlığa birçok alanda, Türkiye'nin yeni bir atılım yapabilmesi için gereken reformlara öncelik verilmesi.
Makroekonomik vaatlerin eğitimle birlikte yürütülmesi, eğitim sürecinin ve ekonomide üretimin birlikte dönüşmesi, ancak bu birlikteliğin sağlam bir şekilde kurulmasına bağlı. Ekonomik büyümde üretilen mal ve hizmetlerin katma değerini yükseltmek, teknoloji yoğun bir üretim yapısına geçiş sadece bunu sağlayabilecek eğitimle donatılmış işgücüyle mümkün.
Ekonomik ve sosyal vaatlerde kadınlar, emekliler, engelliler, gençler merkeze alınarak yeni bir söylem geliştirilmesi, AK Parti'nin seçin beyannamesinde sosyal bir güncellemenin yapıldığını gösteriyor.
7 Haziran seçimi öncesinde bu kesimle ilgili yapılanlar tam manasıyla halka anlatılamamıştı. Ancak bu kez, hem yeni bir paket sunuluyor, hem de geçmişteki kazanımların artarak devam edeceği taahhüt ediliyor bildirgede. Yani seçim beyannamelerinde bir süreklilik var.
Beyannamede kadınların işgücüne katılımı için annelik ve meslek arasındaki zorunlu tercihe, kolaylaştırıcı çözümler de var. Ailelerin ve çocukların korunması amacıyla verilecek sosyal yardımlar için Aile ve Sosyal Destek Programı'nın (ASDEP) hayata geçirilmesi de önemli bir aşama. Aynı şekilde kendi işini kurmak isteyen gençlere verilecek 50 bin liralık karşılıksız finansman, sosyal devlet uygulamalarında köklü bir süreci başlatabilir. Gençlerin iş kurma aşamasında en fazla zorlandıkları konu finansman. Bu sorunu çözme noktasında en büyük destek devletten gelecek.
Beyannamede engelli yaşam merkezleri, çiftçilerin yem ve gübrede ödediği KDV'nin kaldırılması, emeklilerin yapılacak zammın yanı sıra sosyal güvenlik priminden yapılan kesintinin tamamen kaldırılması, asgari ücretin 1300 TL olması ve emeklilere 1200 TL'lik yardımın yapılması gibi yine sosyal ve ekonomik vaatler dikkat çekiyor. Anlaşılan o ki, 7 Haziran sonrasında sahadan gelen talep ve istekler, AK Parti'nin seçim bildirgesini belirlemiş.
Seçim beyannamesinde bu vaatlerin yer bulması ne kadar önemli ise, vaatlerin güçlü bir iletişim kanalı kurularak halka anlatılması ve vaatlerdek