SETA > Analiz |
Analiz Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tecrübesi

Analiz: Anayasa Uzlaşma Komisyonu Tecrübesi

Bu analizde Uzlaşma Komisyonu ve Komisyonca kabul edilen 59 maddenin 1 Kasım seçimi sonrasında gu¨ndeme gelen yeni anayasa çalışmalarına katkısı değerlendirilecektir.

12 Haziran 2011 seçimli sonrasında yeni anayasa yapma arayışında olan 24. Dönem TBMM, her siyasi partinin eşit olarak üçer üyeyle temsil edildiği ve kararlarını oybirliği ile alan “Anayasa Uzlaşma Komisyonu”nu kurmuştur. 19 Ekim 2011 günü çalışmalarına başlayan Komisyon, toplumun farklı kesimlerinden görüşleri topladıktan sonra yeni anayasayı yazmaya başlamış ancak yazım sürecinin tamamlanması hedefini gerçekleştirememiştir. Komisyon, bugüne kadar toplam 172 madde kaleme almış fakat bunların yalnızca 59’unda mutabakat sağlanmıştır.

Yeni Anayasa arayışlarının ülke gündemini tekrar meşgul ettiği şu günlerde, Başbakan Ahmet Davutoğlu siyasi partilerle görüşerek anayasa çalışmalarına Komisyonun kaldığı yerden devam etmeyi teklif etmiş; bu teklife sıcak bakılmasıyla uzlaşılan maddeler, olası yeni anayasanın uzlaşılan ilk madde adayları olarak yeniden önem kazanmıştır.

Analizin ilk bölümünde 24. Dönem TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunun kuruluşu, Komisyona gelen öneriler ve Komisyonun genel olarak Türkiye’nin siyasal hayatı ve anayasa tartışmalarına; özel olarak da tekrar başlayacak anayasa çalışmalarına muhtemel katkıları tahlil edilmiştir. Analizin ikinci bölümünde ise Komisyon’un üzerinde uzlaştığı maddelerle, 1982 Anayasasında bu maddelere karşılık gelen maddeler karşılaştırmalı olarak ele alınarak, yeni anayasa çalışmalarına başlanılacak olan yerin ne ifade ettiği ayrıntılarıyla tespit edilmeye çalışılmıştır.