Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 11. sayısı okuyucu ile buluştu.
Derginin Mart sayısında, Türkiye’de vesayetçi odaklarla mücadele etmiş bütün siyasi aktörlerin talebi olan hükümet sistemi değişimi ve 16 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu masaya yatırıldı.
Kriter Genel Yayın Yönetmeni Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı sisteminde somutlaşan yeni hükümet sistemi talebinin Türkiye’nin demokratik siyasetinin en güçlü projelerinden biri olduğunu belirterek, ülkenin daha önce pek çok kez kaçırdığı treni bu kez yakalayacağını söyledi.
Derginin Mart sayısında söyleşi sayfalarının konuğu olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe ise Cumhurbaşkanlığı sisteminin statükoya karşı değişim anlamına geldiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik referandum gündemini ve partilerin kampanyalarını İsmail Çağlar ve İhsan Aktaş yazdı.
SETA’nın Şubat ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlediği Türkiye’de Siyasal Sistemin Dönüşümü ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu’nun izlenimlerini Mehmet Akif Memmi aktardı.
Şenol Göka ise lider-millet uyumunun önemine dikkati çekti.
Kriter’in bu ayki dosya bölümünde Türkiye-ABD ilişkilerinin güvenlik boyutu irdelendi. Veysel Kurt, Mustafa Kibaroğlu, İsmail Sarı ve Ragıp Soylu dosyanın yazarları oldu. Yeni dönemde ABD’nin İran politikasını Mustafa Caner irdeledi.
Türkiye’nin Suriye’de Bab sonrası planlarını Abdullah Erboğa değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ülkelerine yaptığı geziyi İsmail Numan Telci analiz etti.
Türkiye-Almanya ilişkilerini farklı boyutlarıyla Kemal İnat, Taceddin Kutay, Zeynel Yaman kaleme aldı.
Erdal Tanas Karagöl ve Sadık Ünay güçlü Türkiye için ekonomideki yeni fırsatlara dikkati çekti.
Son yıllardaki ekonomik performansıyla önce çıkan Brezilya ile Türkiye’nin benzerliklerini Tarık Dağlı karşılaştırdı.
Mahmut Özer Türkiye’nin nitelikli eğitim ihtiyacına işaret ederken, Bahar Albayrak yeni kitapların tanıtımını yaptı..