SETA > Yorum |
Avrupalı Türkiye

Avrupalı Türkiye

Türkiye'den yapılan sağduyu çağrıları Avrupa'nın hem kendisinin yeni bir etnik ve dinsel taassup girdabına sürüklenmesinin hem de dünyayı böyle bir tehlikeye atmasının önlenmesi açısından çok önemli.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun bu hafta gerçekleÅŸtirdiÄŸi Paris, Berlin ve Brüksel ziyaretlerindeki temas ve açıklamaları Türkiye'nin Avrupa politikasının nasıl ÅŸekilleneceÄŸinin iÅŸaretlerini veriyor. Her ÅŸeyden önce, BaÅŸbakan'ın aynı hafta içerisinde Avrupa'yı iki defa ziyaret etmesi Türk dış politikasında Avrupa'nın çok önemli bir yere sahip olduÄŸunu gösteriyor. Bu ziyaretler sırasında görüÅŸtüÄŸü Almanya BaÅŸbakanı Merkel, Fransa CumhurbaÅŸkanı Hollande, Avrupa Konseyi BaÅŸkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Juncker Avrupa BirliÄŸi politikalarının belirlenmesinde en fazla etki sahibi olan liderler.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu Avrupalı liderlerle yaptığı görüÅŸmelerde Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi ile nasıl bir iliÅŸki içerisinde olmak istediÄŸini tereddütlere yer bırakmayacak açıklıkta ifade etti. Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Juncker'in, AB'nin geniÅŸlemesinin beÅŸ yıl süreyle dondurulacağına dair ifadelerini eleÅŸtiren DavutoÄŸlu, Türkiye'nin buzdolabında dondurulmayı kabul etmediÄŸini söyleyerek artık AB'den de Türkiye'nin üyeliÄŸi konusunda rasyonel bir karar beklediÄŸini gösterdi.

Aslında Türkiye'nin üyeliÄŸi konusunda Avrupa'nın kafası karışık... Farklı kesimlerden farklı sesler çıkıyor. Avrupa halklarının önemli bir kesiminde Ä°slamofobi ve yabancı düÅŸmanlığı yaygınlaşırken bazı üye ülke hükümetlerinin Ankara'ya yönelik politikalarını bu dalgaya göre ÅŸekillendirdikleri veTürkiye'nin üyeliÄŸine karşı çıktıkları görülüyor. Bazıları ise daha rasyonel davranıyor ve stratejik açıdan önemli gördükleri Türkiye'nin AB üyeliÄŸine açık bir destek veriyorlar. Hatta AB'ye üye ülke sayısı açısından bakıldığında üye ülke hükümetlerinin çoÄŸunun Türkiye'nin üyeliÄŸine olumlu yaklaÅŸtıkları biliniyor. Ä°ÅŸte DavutoÄŸlu, Türkiye'nin AB üyeliÄŸi konusunda AB üyelerinin artık netleÅŸmesini ve 1963 Ankara AnlaÅŸması'yla öngörülen üyeliÄŸin gerçekleÅŸmesini talep ediyor.

SAÄžDUYU ÇAÄžRILARI

DavutoÄŸlu'nun ziyaretleri sırasında verdiÄŸi bir baÅŸka mesaj, Türkiye'nin Ä°slam adına terörizme yönelenler kadar Ä°slam ile terörizm kavramlarını yan yana getirenlere de açık bir ÅŸekilde karşı çıktığı oldu. Paris saldırılarına karşı Fransa'da düzenlenen büyük yürüyüÅŸe katılarak radikalizme ve terörizme karşı çıkma konusunda Avrupalı müttefikleriyle dayanışma içerisinde olduÄŸunu gösteren BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Türkiye'nin de sık sık maruz kaldığı terörist saldırılar konusunda Avrupalı ülkelerden aynı desteÄŸi beklediÄŸini gösterdi. Paris saldırılarını Ä°slam'ı ve Müslümanları töhmet altında bırakmak için bir fırsat olarak kullanmak isteyen çevrelere karşı çıkan DavutoÄŸlu, bu saldırılar nedeniyle oluÅŸan öfkenin Batı dünyasında Ä°slam karşıtlığına dönüÅŸmemesi uyarısında bulunarak bu konuda Avrupalı siyasetçilerin sorumluluÄŸuna dikkat çekti.

Avrupa'da önce Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarına yansıyan, sonrasında ise baÅŸta Almanya, Fransa ve Ä°ngiltere olmak üzere birçok AB ülkesinde yaÅŸanan sokak gösterilerinde açıkça kendini gösteren Ä°slamofobi ve yabancı düÅŸmanlığı BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda sürekli olarak gündeme geldi. Avrupalı liderlerin bu yeni tür ırkçılıkla mücadelede ÅŸimdiye kadar baÅŸarısız oldukları ve hatta bazılarının bu dalgaya karşı kürek çekmek yerine siyaset gemilerinin yelkenlerini bu rüzgarla doldurmak istedikleri görülüyor. Böyle bir atmosferde Türkiye'den yapılan saÄŸduyu çaÄŸrıları Avrupa'nın hem kendisinin yeni bir etnik ve dinsel taassup girdabına sürüklenmesinin hem de dünyayı böyle bir tehlikeye atmasının önlenmesi açısından çok önemli.

İŞBİRLİĞİ KONSEYİ

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun Avrupa temasları çerçevesinde verdiÄŸi bir baÅŸka mesaj ise Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olduÄŸu ve Avrupa politikasının tam ortasında yer aldığı ÅŸeklindeydi. Bu mesajı hem Avrupalı liderlerle yaptığı görüÅŸmelerde Avrupa'da yaÅŸayan milyonlarca 'gurbetçi'ye iÅŸaret ederek hem de Berlin'de ve Paris'te miting havasında binlerce Türkiyeliye hitap ederek verdi. Artık Türkiye seçimlerinde oy kullanmaya baÅŸlayan gurbetçiler sayesinde Berlin, Köln, Amsterdam gibi Avrupa ÅŸehirleri de Türkiye siyasetinin önemli mekanlarına dönüÅŸtüler. DavutoÄŸlu'nun Avrupa gezisi sırasında yaÅŸanan önemli bir geliÅŸme Almanya ile bir Yüksek Düzeyli Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi kurulmasının kararlaÅŸtırılması oldu. Ä°ki ülkeden çok sayıda bakanı bir araya getirecek bu ortak kabine toplantısının ilkinin 2016 yılı başında Türkiye'de yapılması konusunda prensip olarak anlaşıldı. Bu kararın hem Türkiye'nin son dönemde ciddi gerginlikler yaÅŸadığı Almanya ile sorunlarını giderip iÅŸbirliÄŸine yönelmesinde, hem de Berlin'in çok belirleyici olduÄŸu AB'nin Türkiye politikalarının daha saÄŸlıklı bir çizgiye çekilmesinde etkide bulunması bekleniyor.

[Sabah Perspektif, 17 Ocak 2015]