2023’te Türkiye’nin iç siyasetteki en önemli gündemi seçimlerdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sandıktan yeniden zaferle ayrıldı ve cumhurbaşkanı görevine tekrar seçildi. AK Parti ve MHP’nin merkezinde yer aldığı Cumhur İttifakı ise yeniden Meclis çoğunluğuna ulaştı. Öte yandan muhalif blokun yaşadığı seçim başarısızlığı, muhalefetin üç önemli aktörü CHP, İYİ Parti ve DEM Parti’de yönetilmesi oldukça sancılı olan bir değişim dalgasını da beraberinde getirdi.
Siyaset sahnesinde yaşanan gelişmelerin yanı sıra 2023’ün en kritik olaylardan biri 6 Şubat’ta yaşanan ve on bir ilde büyük bir yıkıma sebep olan depremlerdi. Bu depremler Türkiye’nin önceliklerini de değiştirdi. Yaraların sarılması, afet yönetimi, “yeniden ihya ve inşa”, kentsel dönüşüm ve dirençli şehirler gibi başlıkları bir kez daha ülkenin gündemine taşıdı. Dış politikada ise Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanmasıyla birlikte var olan politikalar büyük ölçüde devam ettirildi. Ukrayna’da devam eden savaş, dış politikadaki öncelikli başlıklardan biri oldu. Batı ile ilişkilerde yapısal bir ilerleme sağlanamadı.
Öte yandan Yunanistan ve Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde atılan somut adımlar dikkat çekiciydi. Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu ve bu operasyon sonrasında İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırı ise Türkiye’nin başta Ortadoğu olmak üzere dış politikadaki siyasal önceliklerini oldukça etkiledi. Bu bağlamda Türkiye, 7 Ekim sonrası diplomasi trafiğinin odak noktasına Gazze konusunu aldı.
Türkiye bir taraftan ara buluculuk çabaları kapsamında diplomasi yürütürken diğer taraftan da konunun uluslararası toplumun gündeminde kalması için çabaladı. 2023’te savunma sanayii alanında önemli gelişmeler yaşandı. Bu kapsamda TCG Anadolu envantere dahil edilirken KAAN, Kızılelma ve TB3 gibi ilk defa kamuoyunun karşısına çıkarılan kritik projeler oldukça dikkat çekti. Türkiye’nin enerjide çeşitlilik ve arz güvenliğini sağlamak için attığı adımlar kapsamında birçok yeni proje hayata geçirildi. Karadeniz doğal gazının kullanıcıya ulaştırılması ve Gabar’da gerçekleşen keşifler yine geride bıraktığımız yılın enerji sahasındaki önemli gelişmelerinin başında yer aldı. Ekonomi alanında ise Türkiye, önceki seneye kıyasla daha az sayıda dış şoka maruz kaldı ve ekonomi üzerindeki küresel baskı hafifledi.
SETA olarak beğeni ve ilginize sunduğumuz bu çalışmanın Cumhuriyet’in 100. yılı olması hasebiyle ayrı bir önemi bulunmaktadır. Dolayısıyla “Türkiye Yüzyılı”nın başlangıcını da sembolize eden 2023 yılını geride bırakırken bu çalışmamız, her yıl olduğu gibi gündem maddelerini geniş bir yelpazede derlemekte ve süreç analizi yaparak okurlarına sunmaktadır.
Çalışmayı inceleyebilir, 282 sayfalık eserin #PDF sürümünü burayı tıklayarak indirebilirsiniz.