Kuzey Suriye’de yaşanan gelişmelerin yarattığı tedirginliğin arttığı bir dönemde Suruç’ta gerçekleştirilen intihar saldırısı, IŞİD-PKK savaşının Türkiye’ye taşındığının ilk işareti oldu. PKK’nın çatışmazlık sürecini bitirdiğini ilan edip saldırılar yapmaya başlaması ve Türkiye’yi IŞİD’e destek vermekle suçlayarak edilgen bir şekilde savunmaya zorlamaya çalıştığı bir dönemde, Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye sınır hattında Halep bölgesinde IŞİD tarafından hedef alındı. Türkiye, böylelikle iki terör yapılanmasının aynı anda saldırısına maruz kalırken Cerablus-Azez hattında IŞİD hedeflerini vurmaya başlayarak yanıt verdi. ABD ile Kuzey Suriye’ye yönelik bir mutabakat zemininin de ortaya çıkması Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. SETA Ortadoğu Uzmanı Can Acun, bölgede yaşananları ve Türkiye’nin attığı adımları son gelişmeler ışığında “SETA 5 Soru 5 Cevap”ta değerlendirdi.
1-PKK’nın çatışmazlık sürecini bitirdiğini ilan edip saldırılar yapmaya başladığı bir dönemde IŞİD’e bağlı bir saldırganın Suruç’ta intihar saldırısıyla kitlesel katliam yapması yepyeni bir durum meydana getirdi. Daha önce Türkiye’de böyle bir saldırı gerçekleştirmeyen IŞİD politika mı değiştirdi?
2014 yılının ilk aylarından itibaren PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin askeri kanadı olan YPG ile IŞİD arasında Haseki bölgesi başta olmak üzere Tel Abyad’ın güney bölgelerinde, yine Kobani’nin güney hattında ve Fırat’a paralel bir şekilde Cerablus’ta yoğun çatışmalar yaşanmaktadır. IŞİD ile PKK’ya bağlı HPG güçleri arasında yaşanan çatışmalar ise Irak’ta Sincar-Yerubiye hattında ve Mahmur bölgesine kadar uzanmaktadır. ABD Hava Kuvvetleri, tüm bu bölgelerde IŞİD’e karşı stratejik bombalama yaparak HPG-YPG güçlerine yardım etmeye devam etmektedir. IŞİD için PKK ve PYD stratejik, askeri ve ideolojik açıdan temel hedeflerden birisi durumuna gelmiştir.
Ancak IŞİD uzun bir süredir PKK ve PYD’ye bağlı güçlerle Irak-Suriye hattında savaşıyor olsa da Türkiye’yi direkt karşısına almama politikası yürüterek Türkiye içerisinde bu unsurlara yönelik bir saldırı gerçekleştirmemiştir. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 günü gerçekleştirilen intihar saldırısı, her ne kadar hala resmen IŞİD tarafından üstlenilmemiş de olsa, bombacının kimliği ve ilişki ağı çerçevesinde IŞİD tarafından düzenlendiği değerlendirilmektedir. Bu saldırı örgütün Türkiye topraklarında saldırı gerçekleştirmeme politikasından vazgeçtiğini göstermiştir. IŞİD’in politika değişikliğinde Türkiye’nin IŞİD’e karşı sınır hattında ilan ettiği yeni angajman kuralları ve son dönemde gerçekleştirilen tutuklamaların etkili olduğu düşünülmektedir. Örgüte ait Türkçe olarak yayımlanan Konstantiniyye dergisinin son sayısında Türkiye sert bir şekilde hedef alınmıştır.
2- Suruç’ta gerçekleştirilen saldırıyla IŞİD ne amaçlamış olabilir?
Irak ve Suriye’de birçok cephede PKK ile karşı karşıya gelen IŞİD, Türkiye içerisinde de örgüte ait unsurları hedef alarak çatışma hattını genişletmek isterken bir yandan da sansasyonel eylemler yaparak Kobani-Tel Abyad hattını kaybetmenin getirdiği moral bozukluğunu üstünden atmak istemektedir. IŞİD’in Suruç’ta gerçekleştirdiği saldırı ayrıca örgütün Türkiye ile PKK arası