SETA > Kitap |
Kitap Kurgu ile Gerçeklik Arasında Gezi Eylemleri

Kitap: Kurgu ile Gerçeklik Arasında Gezi Eylemleri

Rapor, Gezi Parkı eylemlerinin sosyolojik ve siyasal dinamiklerini geniş bir çerçevede ortaya koyuyor. Eylemcilerin amaç ve profilleri ile birlikte siyasi partilerin tutumunu da değerlendiren rapor, 3 aylık bir çalışma sonunda hazırlandı.

Gezi Parkı olaylarının üzerinden bir yıl geçti. Bu süre içinde, Taksim Gezi Parkı’nda başlayıp kısa sürede yerli ve yabancı birçok aktörü de bünyesine katarak yurdun dört bir yanına yayılan eylemlerle ilgili pek çok şey söylendi, yazıldı. Bu konuda yazılıp söylenenler şimdiden geniş bir külliyat doğurdu bile.

Bu olayların tam anlamıyla “ne” olduğu, eylemcilerin “kim” olduğu, eylemlerin arkasında ne tür sosyal, ekonomik ve politik dinamikler olduğu, eylemcilerin sürdürdükleri bu eylemlerle neyi amaçladığı ve eylemlerin muhtemel toplumsal ve siyasal yansımalarının ne olabileceği ile ilgili her kesim kendi penceresinden tespitler yaptı. Ancak, üzerinden bir yıl geçtiği halde, Gezi eylemleri üzerine nitelikli, derinlikli, ciddi bilimsel çalışmaların yapıldığını söylemek zor. Yayınların çoğunluğu, günlük, albüm, internet bloglarından aşırılarak kotarılan güzelleme veya derleme kategorilerine konulabilecek çalışmalardan oluşuyor. İkinci baskısını yapan elinizdeki çalışma bu açığı önemli oranda dolduruyor.

Kurgu ve Gerçeklik Arasında Gezi Eylemleri, olayların ikinci haftasında, eylemlerin sürdüğü dört şehirdeki (İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir) eylemcilerle gerçekleştirilen birebir derinlemesine mülakatların analiz edilmesine; eylemler süresince ve eylemler epey sönümlenmişken eylemler hakkında üretilen söylemin siyasal bir değerlendirmeye tabi tutulmasına; siyasi partilerin eylemlere ilişkin söylem ve politikalarındaki değişim ve sürekliliğin tahlil edilmesine ve son olarak da eylemlere ilişkin bütün bu katmanların ürettiği-üreteceği muhtemel siyasi yansımalara ışık tutmaya çalışıyor.

İlgili Yazılar
İnanca Saldırı
Yorum
İnanca Saldırı

Kasım 2024