SETA > Haber |
Devrim Sonrası Ortadoğu' Kahire'de Masaya Yatırıldı

'Devrim Sonrası Ortadoğu' Kahire'de Masaya Yatırıldı

Insight Turkey dergisinin Kahire’de düzenlenen yıllık konferansında 'devrim sonrası Ortadoğu' Türk ve Mısırlı akademisyen ve düşünürler tarafından tartışıldı.

SETA tarafından çıkarılan Insight Turkey dergisinin  yıllık konferanslarının ikincisi bu yıl 30 Ocak 2012 tarihinde Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşti. "Arap ve Türk Perspektifinden Ortadoğu'yu Tartışmak" konulu konferansta devrim sonrası Ortadoğu, Türkiye ve Mısır anayasalarının hazırlanma süreci, Türkiye ve Mısır'da demokratikleşme ve Ortadoğu devrimlerinin bölgesel ve küresel sonuçları gibi farklı konular Türk ve Mısırlı akademisyenler ve fikir adamları tarafından masaya yatırıldı.

DAĞI: “MISIR ÇOK KRİTİK BİR NOKTADA”

Konferansın açılışını yapan Insight Turkey dergisi editörü Prof. Dr. İhsan Dağı, Mısır'da askerin hem ekonomi hem siyaset üzerinde bir etkin rol oynadığına dikkat çekerek, “Mısır çok kritik bir noktada. Ya demokratik ve çoğulcu bir yapıya doğru evirilecek ya da devrimin üzerine ordu oturacak. Buna Mısır halkının müsaade edeceğini düşünmüyorum.” diye konuştu.

DEVRİM SONRASI MISIR

Mısırlı ünlü yazar Fehmi Hüveydi'nin başkanlık yaptığı ilk oturumda anayasa yapımının ilkeleri, Mısır ve Türkiye'nin anayasa gelenekleri ve Mısır için nasıl bir anayasa yapılacağı konuları tartışıldı. Fehmi Hüveydi konuşmasında 20. yüzyıldaki değil, 21. yüzyıldaki Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini belirtirken ABD ve İsrail’in Mısır’ın tam bir demokrasiye geçmesini istemediklerini iddia etti.

Ayn Şems Üniversitesi’nden Ramadan Batikh, evrensel değerler olan hürriyet, hukuk gibi temel hakların zaten Mısır Anayasası’nda yer aldığını, asıl anlaşmazlık konularının askerin rolü ve dinin nasıl konumlanacağı olduğunun altını çizdi.

İkinci oturumda ise, Türkiye demokratikleşme sürecinde siyasi partilerin rolü, Mısır'da seçimler, siyasi partiler ve demokratikleşme, Türkiye'de asker-sivil İlişkilerinin dönüşümü ve devrim sürecinde Mısır'da asker ve siyaset konuları müzakere edildi. Kahire Üniversitesi’nden Amal Hamada ülkeyi idare etmek ve hükmetmek isteyen askerlerin hâlâ köşe başlarını tuttuğunu vurguladı. Aynı üniversiteden Ahmet Abd Rabbo ise anayasa sürecinin çok uzun olduğunu, halkta tam bir siyasi bilincin oluşmasından sonra gerçek anlamda bir anayasa hazırlanacağını öne sürdü.

Üçüncü ve son oturumda ise, devrim sonrası Ortadoğu siyaseti, yeni Ortadoğu'da Türkiye'nin rolü, devrimler sonrası Ortadoğu'da Mısır'ın rolü ve değişen bölgesel dinamikler ışığında yeni Ortadoğu konuları ele alındı.

ÖZHAN: “ARAP DÜNYASINDAN ENTELEKTÜELLERİN DE YER ALACAĞI ORTAK BİR DERGİ”

SETA Başkanı Taha Özhan programda, "Kahire'de devrimin 1'nci yıldönümünde Insight Turkey dergisinin Arapça versiyonu olan Ru’iye Turkiyye dergisinin açılış konferansındayız. Öncelikle Mısır devriminin 1'nci yıldönümünde burada olmak hakikaten mutluluk verici. Mısır'ın geçmiş dönemlerinde de Kahire'yi ziyaret ederken yaşananları hatırlayınca etraftaki atmosfer, sevinç ve geleceğe dair yaşanan tartışmaların hareketliliği bizi umutlandırdı. Insight Turkey dergisi, SETA'nın uluslararası yayınlarından birisi. Geçtiğimiz sene yıllık konferansımızı Washington'da yapmıştık. Ama 2008 senesinin sonundan itibaren Arapça uluslararası akademik bir dergi çıkarmayı planlıyorduk. Nasip, derginin devrimin 1'nci yıldönümüne yetişmesiymiş. Arapça versiyonu olan dergi, Insight Turkey'in birebir tercümesi olmayacak. Arap dünyasından entelektüellerin, akademisyenlerin yazılarının yer alacağı ortak bir dergiye dönüşecek. Ama en önemli özelliği de uzunca yıllar sonra Türkiye'den siyasi ve dış politika alanlarında yayın yapacak Arapça akademik bir derginin çıkıyor olması" diye konuştu.

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’nın büyükelçilik ikametgahında akşam verdiği resepsiyonla sona eren konferansa Türkiye’den 20’den fazla gazeteci ve akademisyen katıldı. Konferansa Mısır tarafından ise Hürriyet ve Adalet partisi milletvekilleri, Nur Partisi yöneticileri, Vefd ve Vasat Partisi'nin temsilcileri ve devrimci gençlerden oluşan bir grup iştirak etti.