Brexit nedeniyle siyasi hareketliliğin yaşandığı İngiltere dün sandık başına gitti. Erken genel seçimde Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti parlamentodaki 650 sandalyenin 363'ünü kazandı.
31 Ocak 2020'de Avrupa Birliği'nden ayrılacaklarını duyuran Johnson'ın Türkiye ve İngiltere ilişkilerini, Siyaset Bilimci Doç. Dr. Enes Bayraklı GZT takipçileri için değerlendirdi.
İngiltere'nin Brexit süreciyle Türkiye ile iyi ilişkiler kurmaya önem verdiğinin altını çizen Bayraklı, "İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrıldığı bir düzlemde Türkiye gibi ülkelerle daha yoğun ve derin ilişkiler geliştirmek istiyor." dedi.
David Cameron ve Theresa May'in istifasıyla sonuçlanan Brexit süreci, Başbakan Boris Johnson'ın kesin ayrılık söylemlerine rağmen gerçekleşmeyince İngiltere erken genel seçime gitti.
Dün sandık başına giden İngilizler Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'yi tek başına iktidara taşıdı. Zaferini kutlayan Başbakan Johnson ülkesinin, Avrupa Birliği'nden 31 Ocak'ta kesinlikle ayrılacağını söyledi.
"Yeni bir gün, yeni bir şafak." ifadesini kullanan Johnson, "AB'den 31 Ocak'ta ayrılacağız. Aması, şartı yok." diye konuştu.
İngiltere Türkiye ilişkileri nasıl şekillenir?
GZT'nin ulaştığı Brüksel SETA Araştırmaları Koordinatörü Doç. Dr. Enes Bayraklı sürece ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
"Brexit'ten sonra iyi iliÅŸkiler"
Boris Johnson'ın geçmişte Türkiye aleyhine yapmış olduğu bazı açıklamalar olduğunu söyleyen Bayraklı, "Ama popülist bir siyasetçi olarak başbakan olduktan sonra bunu sürdürmedi. Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak isteyen bir siyasetçi, Türkiye ve İngiltere ilişkileri geçmişte de iyiydi. Genel olarak özellikle Brexit'ten sonra da Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak gibi bir görüntüsü var İngiltere'nin. Boris Johnson bu siyaseti devam ettirecektir." dedi.
Özellikle İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrıldığı bir düzlemde Türkiye gibi ülkelerle daha yoğun ve derin ilişkiler geliştirmek isteyeceğinin altını çizen Enes Bayraklı, Türkiye'nin de buna hazır olduğunu ifade etti.
Erken seçimden Türkiye için bir negatif bir sonuç çıktığını düşünmüyorum.
Jeremy Corbyn'in seçilmesi halinde Türkiye ile ilgili ciddi sıkıntılar çıkarabilecek bir lider olduğuna işaret eden Bayraklı şöyle konuştu:
"PKK'ya sempatiyle yaklaştığını biliyoruz. Aşırı sol bazı çevrelere yakın bir liderdi. Aşırı Türkiye karşıtı söylemlere de yakın bir görüntü çiziyordu. Boris Johnson'ın kazanmış olması Türkiye açısından negatif sonuç doğurmaz aksine bazı alanlarda iş birliği daha da derinleşebilir."
Türkiye'nin AB süreci ve İngiltere
Türkiye'nin AB sürecine ilişkin 'İngiltere'den bir talep olabilir mi?' sorusunu yönelttiğimiz Bayraklı, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ndeki sürecine ilişkin bir talebin olamayacağını fakat Türkiye ve İngiltere'nin ekonomik ilişkilerinin güçlü, hatta ticaret fazlası verdiğini belirtti.
Türkiye'de özellikle bazı alanlarda ortak yatırım, savaş uçağı ve motor üretiminin geliştirilmesi konusunda, savunma sanayi alanında bazı işbirliği görüşmeleri devam ettiğini söyleyen enes Bayraklı şu ifadeleri kullandı:
"Diplomatik olarak mümkün değil"
"Seçimin sonuçlanmasıyla bu konularda daha somut adımlar atılabilir, o alanda da gelişme olabilir. İngiltere'nin Türkiye-AB sürecine ilişkin bir talepte bulunması diplomatik olarak da mümkün değil.
Türkiye'nin AB süreci donmuş durumda. Orada pek bir ilerleme yok. Fakat Türkiye'nin Avrupa Birliği ile kurduğu ilişkide en fazla desteği veren ülkelerden biriydi İngiltere. Dolayısıyla İngiltere'nin AB'den ayrılmasına AB ile ilişkiler ve içerideki dengeler açısından bakacak olursak Türkiye için çok da iyi bir durum olmadı.
Türkiye'nin AB sürecinde eli zayıfladı mı?
Bu süreçte İngiltere'nin AB'den ayrılışından bağımsız farklı engeller vardı. Dolayısıyla orada dramatik bir zarar verecek bir durum söz konusu değil ama her alanda olmamak kaydıyla AB içerisinde bazı Türkiye karşıtı çevreleri dengeleyen bir konumu vardı. Şimdi bunu İngiltere dışında farklı ülkelerin devralacağını göreceğiz."
[GZT, 13 Aralık 2019]