Türkiye 2018’in yaz aylarında döviz kurları ile faiz oranlarındaki ani artış ve dalgalanmalardan kaynaklanan bir ekonomik sarsıntı yaşadı. ABD Başkanı Trump’ın açıklamalarıyla tetiklenen ve özellikle döviz kurlarındaki yükselişle öne çıkan bu ekonomik gelişmeler bazı alanlarda reel ekonomiyi olumsuz etkiledi. Son aylarda önemli ölçüde geriletilen bu ekonomik sorunlar esasen hukuki bir kurum olan konkordatoyu Türkiye gündemine taşıdı. Dürüst borçluların iflas etmesini engelleyerek onların ekonomik hayatlarına devam etmelerini sağlayan konkordato, hem borçluyu hem de alacaklıyı gözeten niteliklere sahiptir. Ancak uygulamada yaşanan bazı aksaklıklar kurumun özellikle borçlular tarafından suiistimal edildiğini gösterdi. Konkordatonun işleyişinde ortaya çıkan sorunları gidermek amacıyla Meclis 6 Aralık’ta 7155 sayılı Kanun’u kabul etti.
26 Aralık’ta SETA Ankara’da düzenlenecek panelde konkordato kurumu hukuk ve ekonomi perspektifinden ele alınacak, 7155 sayılı Yasa’nın uygulamaya olan etkileri değerlendirilecektir. Sadece teknik olarak konkordato kurumu değil daha geniş bir perspektifle yılın sonuna doğru güncel ekonomik gelişmeler ve 2019’a ilişkin öngörüler tartışılacaktır.
SETA Hukuk ve İnsan Hakları Araştırmaları Direktörü Cem Duran Uzun’un moderatörlüğünde, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nesibe Kurt Konca, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Aslan, MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal ve Avukat Raşit Sarıkaya tarafından konkordatonun ve ekonomide yaşanan gelişmelerin tartışılacağı paneli teşriflerinizi bekleriz.
Konuyla ilgili SETA’nın yayınladığı “Konkordato Uygulamalarına İlişkin Beklentiler ve Riskler” analizini okumak için:
https://www.youtube.com/watch?v=1lHPdJQ69VM.