SETA > Haber |
Davutoğlu ve Abdüsselam SETA'da Arap Baharı'nı Değerlendirdiler

Davutoğlu ve Abdüsselam SETA'da Arap Baharı'nı Değerlendirdiler

SETA’da düzenlenen “Arap Baharı, Tunus ve Türkiye” başlıklı panelde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam Arap Baharı’nı ele aldılar.

Moderatörlüğünü SETA Başkanı Taha Özhan’ın yaptığı panelde, Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam, seçimler sonrasında iktidara gelen koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanı olarak ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmiş olmasının Tunus’un Türkiye’ye verdiği önemin bir göstergesi olarak algılanması gerektiğini belirtti. Tunus’ta devrimle birlikte başlayan ve seçimlere uzanan süreç hakkında bilgi veren Abdüsselam, Tunus devrimiyle harekete geçen ve tüm Arap dünyasına yayılan siyasi değişim sürecinin yeni bir olgu olmadığının, aksine başlangıcının 1980’lere uzandığının altını çizdi. Tunuslu Bakan’a göre, Tunus devrimini yerel bir devrimden bölgesel bir devrime dönüştüren asıl neden Arap dünyasında yer alan otoriter rejimlerin benzer yapısı ve Arap halklarının bu otoriter yapıya karşı geliştirdikleri ortak demokrasi ve insan hakları talepleri.

ABDÜSSELAM: “SÜREÇ DURDURULAMAZ”

Abdüsselam konuşmasında Arap dünyasındaki bu yeni hareketliliğin gecikmesini İslam ve demokrasinin uzlaşamayan karakterine bağlayan anlayışa da karşı çıktı. Bu gecikmenin uluslararası konjonktürden kaynaklandığını dile getiren Bakan’a göre süreç artık durdurulamaz. Tunus’un yanı sıra Türkiye’nin Arap Baharı’nda oynadığı role dikkat çeken Tunus Dışişleri Bakanı, Arap Baharı’na gelinen süreçte bir dış faktör olarak Türkiye modelinin devrimler üzerindeki etkisine de vurgu yaptı. Türkiye’nin İslam ve demokrasiyi harmanlayan modeliyle uzun süredir Arap entelektüel dünyasında merak uyandırdığını ve ciddi tartışmalar ürettiğini hatırlatan Abdüsselam, Türkiye’nin devrim öncesi süreçte olduğu gibi devrim sonrasında da bölgede ciddi rol oynayacağını umduğunu dile getirdi ve Türkiye ile bölgesel ortaklık gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

DAVUTOĞLU: “TUNUS TÜM BÖLGEYE ÖRNEK OLACAK”

Abdüsselam’ın ardından kürsüye çıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Tunus devrimiyle Tunus halkının tüm bölgeye model oluşturabilecek bir mucize gerçekleştirdiğini dile getirdi. Arap devrimlerinin Tunus’ta başlamasının bir rastlantı olmadığını not eden Davutoğlu, İbn-i Haldun ve Hayreddin Paşa gibi önemli entelektüel ve devlet adamları yetiştirmiş Tunus halkının saygınlık talebiyle sokağa dökülmesinin bu geleneği yansıttığını belirtti. Tunus’un başarısının ulusal değil, bölgesel bir anlamı olduğunu vurgulayan Davutoğlu’na göre seçimler sonrası kurulan koalisyon hükümeti ve devam eden demokratikleşme çabaları tüm bölgeye örnek olacak. Türkiye’nin devrimin ilk gününden itibaren Tunus’un halkının haklı taleplerine destek verdiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye’nin bundan sonraki dönemde de her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu ifade etti. Konuşmasında Türkiye ile Tunus arasındaki karşılıklı ilişkilerin demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğüne dayanan değerler ile bölgesel ve uluslararası işbirliğini gerçekleştiremeye yönelik stratejik olmak üzere iki boyut üzerinden yürüyeceğini işaret eden Davutoğlu, bu minvalde devlet, sivil toplum ve bölge düzeyinde pek çok adım atılacağının sinyalini verdi.